Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hemangiom kod beba i dece

Dobroćudni izrastak koji nastaje tokom života bebe u majčinoj utrobi, hemangiom, nastaje tako što se ćelije na unutrašnjoj strani zida krvnih sudova množe deobom. Javlja se pri rođenju, ili nekoliko nedelja kasnije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Hemangiom je najčešći benigni tumor glave i vrata, koji se javlja u dečjem uzrastu (60 odsto hemangioma se javlja u predelu glave i vrata), i uvek je pojedinačan. Najčešće je crvenkaste boje, ali treba naglasiti da nije svaka crvenkasta promena na koži hemangiom, niti je svaki hemangiom crvenkast.

Sa dr Milošem Pajićem, specijalistom plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, i dečjim hirurgom Klinike za Dečju hirurgiju u Novom Sadu, razgovarali smo o hemagiomu kod beba i dece.

Da li se zna koji je uzrok ove pojave, i u kom uzrastu se javlja?

- Hemangiom se obično javlja sporadično. Studije na jednojajčanim i dvojajčanim blizancima nisu pokazale genetsku vezu, mada su opisani slučajevi pojave hemangioma u porodicama. Hemangiomi su uvek benigni (dobroćudni) tumori, ali mogu da dovedu do znatnih estetskih i funkcionalnih poremećaja.

Oko 50-70% hemangioma novorođenčadi spontano nestane do devete godine života, ostavljajući za sobom estetski zanemarljiv trag na koži

Javljaju se pri rođenju, ili nekoliko nedelja kasnije. Njihov razvoj se odvija u dve faze. U prvoj fazi, dakle na samom početku, pokazuju tendenciju brzog rasta koji je rezultat povećavanja broja kapilara. Ova faza se završava krajem prve godine života, kada započinje druga faza.

Za drugu fazu je karakteristična regresija (smanjivanje) hemangioma. Oko 50-70 odsto hemangioma novorođenčadi spontano nestane do devete godine života, ostavljajući za sobom estetski zanemarljiv trag na koži. Iako spontano smanjenje hemangioma postoji, ono nije pravilo, i ne može da se predvidi.

Hemangiomi se javljaju dva do pet puta češće kod devojčica nego kod dečaka. Primećena je učestala pojava kod prevremeno rođene dece koje teže manje od 1.000 grama na rođenju (30 odsto).

Kako se postavlja dijagnoza?

- Postavlja se kliničkom pregledom. Treba naglasiti da hemangiom ne mora uvek da bude lokalizovan isključivo na koži, kao spoljašnjem organu, jer u 50 odsto slučajeva kod dece koja imaju hemangiom na koži može da postoji i hemangiom na unutrašnjim organima (mozak, jetra, slezina...). Zbog toga se kod te dece rutinski sprovodi ultrazvučni pregled mozga i abdomena (stomaka). 

Kakav je tretman?

- U lečenju se koriste lekovi (medikamenti), laserske procedure i hirurško odstranjivanje.

U okviru tretmana lekovima se izdvaja upotreba kortikosteroida (Pronizon), Interferona, Vinkristina, i od pre tri godine Propranolola (neselektivni beta blokator). Mehanizam njegovog dejstva se ostvaruje skupljanjem krvnih sudova i pospešivanjem samouništavanja ćelija hemangioma. Prednosti Propranolola u odnosu na druge lekove su višestruke: lako se primenjuje, može da se koristi duži vremenski period, sporedni efektni su izuzetno retki, a terapija se sprovodi ambulantno.

Započinjanje terapije Propranololom zahteva hospitalizaciju deteta (u pratnji majke), jer tokom uvođenja leka i postizanja maksimalne doze u odnosu na telesnu težinu moraju da se prate određeni kardiološki i laboratorijski parametri. Hospitalizacija traje obično pet dana, nakon čega roditelji sami daju lek detetu (rastvoren u čaju), u tri dnevne doze. Potrebne su periodične kontrole svakih šest nedelja, radi korigovanja doze leka i praćenja regresije (povlačenja) hemangioma.

Treba naglasiti da terapija Propranololom dovodi do potpunog nestanka hemangioma, kao i to da starosna dob ne igra ulogu u  započinjanju i sprovođenju terapije.

U lečenju hemangioma dobre rezultate daje i primena različitih tipova lasera. Mana ove metode u dečjem uzrastu je što zahteva izvođenje intervencije u opštoj anesteziji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica