Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podarite detetu osmeh

Saznajte zbog čega je važno da se sa svojom decom smejete svakog dana

 Izvor: Foto: Shutterstock


Bebe se smeškaju već prvih dana po rođenju, što zapazi svaka mama, bez obzira da li je njeno roditeljsko iskustvo bogato ili skromno. Ali, prvi pravi osmeh dolazi nešto kasnije. To je trenutak koji roditelji sa nestrpljenjem iščekuju i zauvek pamte.

Prvi osmeh

Bebino smeškanje prvih dana je ipak nesvesno, a prepoznaje se po tome što kratko traje.

"To su, ipak, samo nevoljni pokreti mišića, koji već sledeće sekunde nestaju.

Smeh najbližeg okruženja opušta bebe, šalje im poruku da su "u redu" i predstavlja važan preduslov za zdrav rast i razvoj

Ali, roditelji ih radosno tumače kao bebin osmeh, i reaguju u stilu: 'Vidi, već je počela da se smeje!', objašnjava dr sci med. Saša Milićević, pedijatar na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Katarina Stanić, dečji psiholog i psihoterapeut iz psihološkog savetovališta "Plus", skreće pažnju mladim roditeljima: "Prvi dečji osmeh se javlja u drugom mesecu života, a naziva se socijalni osmeh jer njime dete reaguje na pojavu drugih osoba u svom vidokrugu".

Povezane vesti

Glasan osmeh

Kada je reč o prvom pravom glasnom smehu, dr Milićević ističe da počinje tek posle trećeg meseca, a izazvan je time što beba vidi osobu koja joj je draga - to je najčešće mama. Bebin smeh tada nije znak da joj je nešto smešno, jer za to nije još dovoljno zrela, već da joj je nešto drago.

"Tek od treće, četvrte godine deca se smeju samo kada im je nešto smešno, kada neko padne ili napravi neki geg... onda se kod njih već razvija osećaj za humor. Kasnije, kada pođu u školu, sve se to zadržava, ali tada jedni od drugih polako nauče da osmehom privuku nečiju pažnju (učiteljice, na primer), ili da se malo 'dodvore'".

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica