Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prehlada kod beba: 10 važnih stvari o zapušenom nosu

Infekcije gornjih disajnih puteva su kod dece češće nego kod odraslih, a čak ni sasvim male bebe nisu pošteđene.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najčešći uzročnici infekcija disajnih puteva su brojni virusi, koji se šire kroz vazduh putem sićušnih, nevidljivih kapljica iz usta i nosa obolelog na okolinu. U hladnim danima, više se boravi u zatvorenim prostorijama, pa je i koncentracija mikroorganizama u vazduhu znatno veća nego leti. Stoga, retko koje odojče i malo dete ne „zakači“ prehladu. Prvi simptom je, po pravilu - zapušen nos.

Da li kijanje predstavlja uvod u prehladu?

Kijanje ne znači obavezno i kijavicu. Naime, beba koja kija, ne mora da bude i prehlađena. Kod novorođenčeta, kijanje može da bude reakcija na neku jaku draž - na primer, na jaku svetlost. Odojče kija kada mu je hladno. Ako ga ne utoplite, uskoro će da se prehladi.

Povezane vesti

Kako da bebi pravilno očistite nos od sekreta?

U prvoj godini života, nos se ispira fiziološkim rastvorom (0,9-oprocentni rastvor kuhinjske soli u sterilnoj vodi). Bebu položite leđima na podlogu, u visini koja vam najviše odgovara (najbolje oko 80 centimetara). Ako je u pitanju starije odojče, ono će da pruža otpor vašim pokušajima da mu sipate bilo šta u nos. Da ga ne biste povredili, veoma je važno da ga prethodno dobro fiksirate. Ruke mu stavite pod leđa, a noge koje vise preko ivice stola - pritisnite vašim telom. Jednom rukom mu fiksirajte glavu, a drugom sipajte fiziološki rastvor u obe nozdrve. To ćete, najjednostavnije, da uradite tako što ćete da otkinete vrh plastične ampule u kojoj je fiziološki rastvor, i štrcnete sadržaj u obe bebine nozdrve (jednim stiskom potrošite oko četvrtinu sadržaja, tako da cela ampula može da posluži za dva ispiranja). Ako beba posle toga kine, i sama izbaci sekret, samo ga obrišite pelenom ili maramicom. U protivnom, aspirirajte ga malim usnim aspiratorom, ili specijalnom pumpicom za nos.

Aspirator se koristi tako što pipak stavite u jednu nozdrvu, a nastavak u svoja usta, i povučete sadržaj - koji će da se zadrži u maloj komori. Zatim na isti način očistite i drugu nozdrvu. Ukoliko je sekret skoren, posle sipanja fiziološkog rastvora sačekajte oko pola minuta da se razmekša, pa onda aspirirajte. Kod odojčeta starijeg od tri meseca, možete da koristite i pumpicu sa mehom, dok je za manju bebu ona nepodesna, jer stvara preveliki negativan pritisak. Posle podoja, spravicu koju ste koristili - rasklopite na delove, dobro operite toplom vodom i deterdžentom za sudove, pa lepo isperite i ostavite da se osuši. Nemojte da je otkuvavate, jer većina njih ne trpi visoku temperaturu, a i nije potrebno ako je koristi samo jedno dete. Možete da je dezinfikujete šumećim tabletama na bazi aktivnog kiseonika, koje služe za „hladnu“ sterilizaciju.

Da li je dozvoljeno čistiti bebi nos štapićima sa vatom?

Jeste, ali tako možete da očistite samo izlazni deo nosnih kanala. Za izbacivanje sekreta iz dubine, to nije dovoljno.

Povezane vesti

Da li bebi koja ima zapušen nos treba davati antibiotike?

Običnu prehladu uvek izaziva virus, koji nije osetljiv na antibiotike, tako da nije potrebno da ih dajete. Ukoliko redovno čistite nos, prehlada će da prođe najdalje za sedam dana. Iako postoje kapi za nos za uzrast preko šest meseci, njihovu primenu treba izbegavati do godinu dana, osim ako lekar odredi drugačije. Ispiranje nosa fiziološkim rastvorom je dozvoljeno u svim uzrastima. Ukoliko se bistar sekret na kraju zamuti i postane gust i zelen, stvar se komplikuje. U uzrastu do dva meseca, to može da bude razlog za uvođenje antibiotske terapije, o čemu odlučuje lekar. Ako se razviju komplikacije, najčešće se u odojačkom uzrastu lečenje završava antibioticima.

Mališanu nos neprekidno curi otkako je pošao u jaslice. Da li da prestanemo da ga vodimo u kolektiv?

Ukoliko je u svakom drugom pogledu zdrav - nemojte! Neprekidna stimulacija odbrambenih snaga u okruženju punom mikroorganizama, do tada nepoznatih mladom organizmu, dovodi do "borbe na ulaznim vratima“ - a to su, u prvom redu, gornji disajni putevi. Sekret koji se tom prilikom stvara, jeste ono što zaostane na "bojnom polju". Biće ga sve dok borba traje, to jest dok se organizam ne izbori sa neprijateljem, a to je obično uzrast od četiri godine. Međutim, dugotrajna borba može da rezultira i komplikacijama. Jedna od njih je uvećanje trećeg krajnika.

Šta je treći krajnik i kada bi ga trebalo izvaditi, pročitajte na sledećoj strani.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica