Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najvažniji pregledi u 1. godini

Evo kratkog podsetnika najvažnijih pregleda u prvoj godini, koji će vam pomoći da pratite razvoj i zdravlje vašeg deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Detaljni pregledi novorođenčeta obavljaju se u porodilištu. Sa navršenih mesec dana beba prelazi u nadležnost doma zdravlja.

1. Patronažne posete u kući obavlja patronažna sestra, po potrebi pedijatar. One obuhvataju: pet poseta babinjari i novorođenčetu od prvog dana po izlasku iz porodilišta i dve posete odojčetu (sa 5 i 9 meseci), odnosno četiri  posete odojčetu sa rizikom po razvoj.

Kontrolni ultrazvučni pregledi kukova

se obavljaju prema potrebi, bar još jednom do navršenog šestog meseca.

2. Sistematski pregledi u dečjem dispanzeru obavljaju se po utvrđenom redu od momenta kada beba prestaje da bude novorođenče i postaje odojče (posle navršenih 28 dana od rođenja).

Uzrast: mesec dana

Kada napuni mesec dana beba bi trebalo da ima svoju zdravstvenu knjižicu i sa njom i listom za novorođenče se prijavljuje u dečji dispanzer kod izabranog pedijatra. Prvi pregled je najvažniji i obavlja se u savetovalištu za zdravu decu. Tom prilikom se bebi otvara zdravstveni karton i upisiju podaci iz lista za novorođenče. Medicinska sestra meri bebu i podatke (telesna masa, dužina i obim glave) upisuje u grafikone rasta. Lekar se, pregledom dokumentacije, informiše o zdravstvenom stanju majke i deteta i uzima anamnezu o toku trudnoće i porođaja, a zatim obavlja detaljan pregled bebe.

Ona, potom, dobija drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B i uput za ultrazvučni pregled kukova koji treba obaviti u narednih mesec dana, poželjno do uzrasta od šest nedelja. U razgovoru sa majkom, lekar daje savet o nezi i ishrani i ukazuje na značaj dojenja, širokog povijanja i vitaminske profilakse.

Uzrast: 2 meseca

Pri ovom pregledu ponavljaju se antropometrijska merenja (telesna masa, dužina i obim glave) i detaljan lekarski pregled bebe. Zatim ona dobija sledeće vakcine:

■ prvu dozu vakcina: DI TE PER (difterija, tetanus, veliki kašalj), POLIO (dečija paraliza) i HIB (hemofilusom influence B izazvane infekcije) ili umesto ove tri - prvu dozu petovalentne vakcine (koja je kod nas fakultativna i plaća se),

■ treću dozu vakcine protiv hepatitisa B ako je majka bila HBs pozitivna tokom trudnoće.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica