Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne žurite sa uvođenjem čvrste hrane

Prerano uvođenje određenih namirnica u ishranu može da ostavi trajne posledice po zdravlje deteta. Stručnjaci savetuju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Roditelji često "žure" da u ishranu svoje dece što pre uvedu neke namirnice, to jest, da pređu na čvrstu hranu. Tako se dešava da se bebama od četiri, pet meseci daje pasulj, sarma, kozji sir... a majka se "hvali" kako njeno dete sve jede. Isto je i sa voćem i povrćem, ali i sa kravljim mlekom. Kada majku pitate zašto je u ishranu prerano uvela te namirnice, izgovor je više nego banalan: "I moja drugarica (sestra, komšinica...) je takođe davala svojoj bebi sve da jede, pa joj se ništa loše nije desilo". Ili: "I meni je moja majka to davala. Pa, šta mi fali?"

Šta kažu stručnjaci?

1. Nemojte da odojčetu prerano uvodite nemlečnu hranu

U prvim mesecima, majčino mleko ili mlečna formula obezbeđuju savršenu ravnotežu nutrijenata potrebnih odojčetu. Druga hrana nije korisna za mlađu odojčad iz mnogih razloga. Pre svega, ona nisu razvojno spremna da žvaću hranu. Beba nije sposobna da hranu gura od prednjeg dela usta prema pozadi, da bi je sažvakala. Umesto toga, ona je izbacuje iz usta takozvanim refleksom izbacivanja, koji je prisutan od rođenja. Mlađa odojčad ne mogu da razgrade kompleksne molekule mnogih proteina, masti i ugljenih hidrata, pa čvrsta hrana može samo da "prođe" kroz digestivni trakt ili, još gore, da izazove poremećaj u njemu. Rano uvođenje hrane može, takođe, da izazove alergiju, ali i da dovede do prejedanja i posledične gojaznosti.

Ako počnete prerano da bebi uvodite nemlečnu hranu:

- rizikujete zagrcnjavanje, zadavljivanje, kašalj i povraćanje
- uzrokujete moguće loše varenje i apsorpciju hrane
- višestruko povećavate rizik od alergijskih reakcija

U svakom slučaju, prerano uvođenje čvrste hrane neće:

- obezbediti da beba spava čitave noći
- omogućiti da bude manje uznemirena
- ubrzati njen rast i razvoj

Najbolje je da nemlečnu hranu uvodite postepeno, u uzrastu od navršena četiri meseca do navršenih šest meseci. Neka to prvo budu žitarice, a zatim povrće. Preporučuje se najpre povrće blagog ukusa kao što su krompir i šargarepa, a potom i bundeva, grašak, tikvice, karfiol, keleraba, kelj, bundeva, blitva, spanać, brokoli.

Pasulj, kao mahunarka sa najviše vlakana, neka ostane poslednji na spisku uvođenja, jer velika količina vlakana može da dovede do nakupljanja velike količine gasova u crevima, sa posledičnom nelagodnošću i bolom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica