Za doručak, večeru, ili pak predjelo, ova sočna i mirisna pita je idealan izbor.

Potrebno je:

- 500 g očišćenih karabataka

- 500 g punomasnog mladog sira

- oko 180 gr mileram

- 1/2 kocke kokošije supe

- oko 150 g gaude ili edemara

- 8 kora za gibanicu

- po ukusu so

Priprema:

- Pileći karabatak očistite od kože, masnoće i kostiju, nasečete što sitnije na kockice. Piletinu zatim dinstati na malo ulja uz dodatak kocke za supu oko 5-8 min da piletina omekše.

- Sir izdrobite viljuškom i pomešajte sa mileramom, piletrinom i saftom  koji je piletina pustila. Po potrbi dosolite. Sa filom premažite dve spojene kore, na fil narendajte sir i urolajte kao palačinku. Količina je dovoljna za 4 urolane pite.

- Tepsiju premažite uljem, pa u nju poređajte urolane pite. Pite takođe premažite uljem i blago posolite. Pecite na 180 stepeni, dok ne dobije lepu boju gornja kora (oko 20 min). Pite potom izvadite, premažite vodom i odozgo narendajte sir. Pospemo susam po ukusu, pa vratite kratko u rernu da se zapače još koji minut.

- Pita je podjednako ukusna i hladna i topla. Kada se ohladi pita lepo očvrsne. Dok je vruća, fil je mekan, pa ukoliko ne volite mekano punjenje, pre rolanja fil malo pospite grizom.

Probajte i...