Jedan od najboljih recepata za kolače sa šljivama - provereno!

Potrebno je:

za testo:

250 g brašna

1/2 praška za pecivo

100 g šećera

100 g margarina ili maslaca

1 jaje

1 vanilin šećer

za fil:

1 puding od vanile

400 ml mleka

4 kapike šećera

200 g kisele pavlake sa 20% masnoće

ostalo:

oko 500 g šljiva

10 g šećera

1 kašičica cimeta

šećer u prahu 

Priprema

1. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i u sredini napravite udubljenje.

2. Dodajte istopljen i prohlađen maslac ili margarin, šećer, jaje i vanilin šećer i sve dobro izmešajte, a zatim zamesite rukom.

3. Trećinu testa odvojite, napravite lopticu i zamotajte u providnu foliju, te stavite u frižider.

4. Preostali deo testa stavite na masni papir, zatim na njega postavite drugi masni papir i valjajte ga na dimenzije tepsije. Možete povremeno ivice testa pritisnuti lenjirom da bi dobili ravnije stranice.

5. Tepsiju dimnezija 19×30 cm pouljite i pobrašnite.

6. Testo pomoću valjka prebacite u tepsiju. Prstima lagano utapkajte ivice koliko je to potrebno.

7. Šljive operite, isecite uzduž na četvrtine i izvadite im koštice. To je potrebno uraditi pre pripreme fila, jer se šljive stavljaju na vruć krem.

8. Puding pomešajte sa malo mleka, a ostatak mleka zajedno sa šećerom stavite na ringlu.

9. Kada mleko provri, sklonite ga sa strane i umešajte pripremljeni puding, te ga vratite na šporet. 

10. Kada je kuva, sklonite ga sa vatre i odmah umešajte kiselu pavlaku.

11. Vruć fil rasporedite po testu i odmah složite isečene šljive (lagano ih utisnite).

12. Sve pospite šećerom, a zatim cimetom.

13. Testo izvadite iz frižidera i narendajte ga po šljivama.

14. Kolač stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 50 minuta.

15. Pečeni kolač ostavite da se ohladi, a pre sečenja kolač po želji pospite šećerom u prahu.

PROBAJTE I...

Voćni kolači: Bakina sočna pita sa šljivama (VIDEO)