Potrebno je
šerbet ili agda:
900 ml vode
1300 g šećera
2 vanilin šećera
1 limun
testo:
700 ml vode
prstohvat soli
1 kašičica šećera
50 ml ulja
500 g brašna
6 jaja M veličine
1 l ulja za prženje
Priprema
1. Dan ranije pripremite šerbet kako bi se dobro ohladio. Za šerbet u lonac stavite vodu, šećer, vanilin šećer i limun, zatim stavite da se kuva. Kada provri ostavite šerbet da kuva još 10 minuta. Nakon što se ohladi stavite ga u frižider do sutradan.
2. Za testo u lonac dodajte vodu, šećer, prstohvat soli i ulje. Kuvajte dok se šećer i so ne istope, zatim sklonite sa strane.
3. Dodajte brašno i dobro sjedinite sve sastojke pomoću varjače. Ostavite testo da se ohladi.
4. Rukom izmesite testo. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom. Dobićete čvršće testo, ali opet neće biti pretvrdo.
5. Postavite željeni nastavak u špricu za tulumbe. Smesom napunite špric.
6. U tiganj ili šerpu ulijte ulje.
7. Vrh drvenog dela šprice umočite u ulje, te ga postavite na odgovarajuće mesto.
8. U hladno ulje istiskujte testo. Malo ćete morati jače stisnuti, ali to tako i treba. Gledajte da bude jednake dužine. Svaki komad testa odrežite makazama koje ste predhodno umočili u ulje, ali činite to uz špric. Nemojte prepuniti tiganj, jer će tulumbe prilikom pečenja narasti.
9. Kada ste završili sa ubacivanjem testa u ulje, možete uključiti indukciju ili plin, zavisi na čemu pržite. Bitno je da se tulumbe prže na srednjoj temperaturi.
10. Do sredine pečenja neće biti potrebno da dirate tulumbe, a onda kako se ulje bude grejalo primetićete da se one same okreću. Kada počnu da rumene okrećite ih po potrebi.
11. Nakon što su tulumbe pečene, sklonite tiganj s vatre. Odmah ih ubacujte u šerbet, natopite ih i ostavite 2-3 minuta.
12. Prebacite tulumbe na neku tacnu ili tepsiju- šta vam je zgodnije.
13. Dok sve to uradite nastavite da punite špricu i istiskujte u ulje. Sve to činite pomoću makaza, koje opet umačete u ulje. Kada ste završili sa istiskivanjem testa stavite ih ringlu srednje temperature.
14. Dalje ih kao prethodne tulumbe stavljajte u šerbet i na podlogu.
15. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo.
Video recept možete pogledati na linku: https://youtu.be/-fhgXqcM4v8
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna