Potrebno vam je:
500 g graška
1/2 male glavice luka
malo ulja
1 manja šargarepa
1 kašičica vegete
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice paradajz pirea
Priprema
Pola male glavice luka iseckati na jako sitne kockice i pržiti na ulju. Ne čekati da se "zažuti" nego pre toga dodati šargarepu iseckanu na kockice.
Sve malo propržiti pa dodati grašak. Možete koristiti svež, zamrznuti ili konzervirani, svejedno. Ukoliko se odlučite za svež ili zamrznuti prvo ga kuvajte 15-20 minuta.
Konzervirani je potrebno samo isprati i odmah dodati.
Grašak takođe malo pržiti. Mešati stalno da ne zagori (par minuta).
Zatim dodati vrelu vodu da pokrije grašak. Vodu možete prokuvati u kuvalu ili ketleru, i držati sa stane da imate da podlivanje. Možete koristiti i hladnu vodu, ali će onda priprema trajati duže.
Pustiti grašak da se kuva 10-15 minuta u polupokrivenoj posudi. Povremeno promešati i podliti vodom.
Kad je grašak skuvan i kad je voda isparila uzeti malo graška na varjaču i izgnjećiti viljuškom, to ponoviti 5-6 puta. Izgnječeni grašak će "zagusnuti" smesu i da joj finu kremastu teksturu. Prokuvati još minut-dva stalno mešajući. Kada je gotovo, ostaviti da odstoji 5-10 minuta.
Probajte i:
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna