Potrebno je:

2,5 - 3 kg jagnjeće noge

4 crvena luka

2 čena belog luka

Za puter sa začinima:

100 gr putera (sobne temperature)

½ svežnja sveže majčine dušice

½ svežnja svežeg ruzmarina

Sos:

3 kašike brašna

1/3 čaše porto vina

1 l toplog pilećeg bujona

Sos od celera:

1 celer

1 kg krompira

eksta devičansko ulje

1 ceo muskatni oraščić, za rendanje

morska so

biber

Sos od nane:

1 veliki svežanj sveže nane

2 kašičice vinskog sirćeta

1 kašičica braon šećera

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

Koristeći oštar nož, zarežite celu jagnjeću nogu na svakih 1/2 cm razdaljine, dubine oko 3 mm, ovo će vam pomoći da dobijete najlepšu i hrskaviju kožicu koja se rumeni.

Pripremite puter za začinima, tako što ćete staviti puter u blender, potom dodati majčinu dušicu i ruzmarin i sve izblendati zajedno. Izvadite u zdelu i ostavite sa strane. 

Prepolovite neočišćen crveni luk, odvojite i zgnječite neočišćene čenove belog luka, potom ih poređajte u veliki pleh.

Premažite jagnjeću nogu sa puterom koji ste prethodno pripremili, pa ga stavite preko poređanog luka. Pecite u rerni svakih 450 gr 10 min, plus 20 minuta na kraju da se zapeče.

U međuvremenu, očistite i iseckajte celer na kockice od 3 cm i krompir očistite i iseckajte na kockice od 2 cm.

Kuvajte celer i krompir u kupućoj vodi između 15 i 20 min ili dok ne omekša. Iscedite, sačekajte da sva voda iscuri, potom izgnječite i dodajte izdašno maslinovog ulja (ili putera ako više volite), začinite to sve sa malo narendanog muskatnog oraha i malo morske soli i bibera.

Kada se jagnje ispeče, ostavite da odstoji 10 min, dok vi pripremate sok. Izdvojite polovinu crvenog luka iz pleha za pravljenje sosa od nane, a preostali luk izgnječite u plehu.

U brašno dodajte, vino, bujon, potom pojačajte vatru da bi se sos zgusnuo, mešajući sve vreme. Procedite ga kroz sito i ne dozvolite da se ohladi.

Iseckajte nanu. Crveni luk koji ste sačuvali očistite i fino iseckajte i pomešajte sa nanom, zatim ih u posudi izmešajte sa sirćetom i šećerom. Sve postavite na sto i umačite!