Potrebno vam je:
50 g neslanog putera
50 g braon šećera
1 kašika mešavine začina cimeta, muskatnog oraščića i karanfilića
1 ceo muskatni orah, za rendanje
200 ml polumasnog mleka
1 veliko jaje
400 g oštrog brašna, plus za posipanje
50 g kvalitetnog kakaa
1 x 7 g suvog kvasca
150 g tamne čokolade (min 70% kakaa)
100 g suvih grožđica ili mešanog suvog voća
3 kašike meda
morska so
Priprema
U tiganj stavite puter, šećer, začine, izrendan muskatni orah i malo soli, zagrejte na nižoj temperaturi dok se ne istopi, povremeno mešajte.
Uklonite sa ringle, sipajte mleko, potom jaja i izmešajte dobro.
U veliku posudu pomešajte brašno i kakao i dodajte kvasac na kraju. Napravite udubljenje na vrhu pa postepeno dodajte mešavinu sa mlekom, mesite od spoljne strane ka unutra dok sve ne povežete.
Gnječite i mesite na pobrašnjenoj radnoj površini još 5 minuta, dok ne dobijete glatku i kompaktnu masu.
Iseckajte polovinu čokolade na 12 jednakih delova i ostavite sa strane, zatim iseckajte drugu polovinu sitno.
Razvucite i istanjite testo, dodajte preko usitnjenu čokoladu i voće, zatim nastavite sa mešenjem narednih nekoliko minuta, pazeći da čokolada i voće ne ispadnu napolje.
Posudu pospite brašnom, stavite u nju testo i prekrijte krpom. Ostavite testo na toplom mestu da odstoji 1h i 30 min, ili dok se duplo ne uveća.
Kad je testo spremno, prebacite ga na čistu radnu površinu i upotrebite pesnicu da isterate vazduh, zatim mesite dok ponovo ne postane glatko.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a tepsiju dimenzija 25 cm x 35 cm premažite puterom.
Podelite testo na 12 jednakih delova. Malo poravnajte jedan deo i u njega ubacite komadić čokolade, zatim ga zatvorite da komadić ostane u centru. Oblikujte u loptastu formu i stavite u pleh. Postupak ponovite sa preostalim testom, ostavljajući prostor između zemički.
Prekrijte krpom i ostavite da nadolazi narednih 45 minuta, ili dok ne udvostruči veličinu.
Izmešajte dve kašike brašna sa dovoljno vode da dobijete smesu sličnu smesi koja je potrebna za palačinke, zatim je stavite u kesu za ukrašavanje kolača. Napravite krstiće preko zemički sa smesom.
Pecite 25 min, ili dok ne dobije zlatnu boju, zatim ostavite da se hladi.
Zagrejte med da se lagano topi i premažite zemičke.
Uživajte u ukusu i mirisu čokoladnih pogačica!
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna