Potrebno je:
4 jaja
300 g mekog brašna
300 g šećera
2 vanilin šećera
narednada korica 1 limuna
120 g margarina sobne temperature
1 prašak za pecivo
10 kašika mleka
3 kašike ulja
2 kašike kakaa
2 kašike ruma
Priprema
Belanca izmiksajte u čvrsti sneg. Margarin izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte žumanca i limunovu koru.
U smesu sa žumancima, uz stalno mešanje, postupno dodajte mleko i ulje. Na kraju lagano umešajte brašno i prašak za pecivo.
Dobijenoj smesi dodajte prethodno pripremljeni sneg od belanaca.
Odvojite 1/3 smese i lagano umešajte kakao i rum. Kakao prosejte kako ne bi imali neželjene grudvice. U ovoj fazi, ukoliko želite, u svetlu smesu možete dodati i 50 g suvog grožđa.
U dobro podmazan i pobrašnjen kalup za mramorni kolač stavljajte red žutog, red smeđeg fila.
Kolač pecite na temperaturi od 180 °C 40-45 minuta.
Pečeni i ohlađeni mramorni vienac možete posuti šećerom u prahu ili ga preliti čokoladnom glazurom.
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna