Granita je naziv za ledeni dezert koji potiče iz Italije. Legenda kaže da je "prava" granita samo ona koju možete naći na Siciliji, ali u svakom delu Italije možete probati neku novu ukusnu verziju ovog osvežavajućeg dezerta.

Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda, dok drugi misle da je tajna njene popularnosti u što debljim "kristalićima". Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje se s glavnim ukusima. Najčešće su to limun i ostali agrumi, bobičasto voće, menta, kafa ili bademi.

Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 odsto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode. 

Potrebno je:

1 kilogram lubenice

sok od 2 limete

4 kašike šećera

Priprema:

1. Izvadite koštice iz lubenice i isecite je na manje komade.

2. Iscedite sok od limete.

3. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro promešajte dok ne dobijete tečnu smesu. Isto možete uraditi i sa štapnim mikserom, a ako nemate ni njega iskoristite gnječilicu za krompir.

4. Ubacite smesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata.

5. Izvadite kalup iz zamrzivača, kašikom ili vilicom ‘stružite’ granitu dok je ne pretvorite u male kristale.

6. Servirajte u malim činijama ili čašama po želji.