Potrebno je:

2 srednje velike tikvice

1 srednje veliki praziluk

2 čena belog luka

2 kašikee curry praha (blagog)

1 mala čili papričica

prstohvat timijana

750 ml vruće vode

200 ml mleka

so, biber

maslinovo ulje

Priprema:

1. Očistite prazliluk, operite ga pod mlazom hladne vode i pazite da dobro isperete ostatke zemlje. Isecite ga na tanje kolutiće.

2. Operite tikvice, osušite ih kuhinjskim ubrusom, prepolovite po dužini pa i njih isecite na kolutiće.

3. U dubljem tiganju ili loncu zagrejte maslinovo ulje, dodajte čili papričicu, timijan i beli luk koji ste isekli po pola pa aromatizujte ulje uz mešanje. Nakon dva minuta dodajte prazliluk pa ga dinstajte oko pet minuta. Potom dodajte curry prah, sve dobro izmiješajte i nastavite pirjati još koju minutu.

4. Dodajte tikvice, izmešajte pa podelite s malo vruće vode i posolite. Poklopite i nastavite da dinstate na laganoj vatri 10 minuta.

5. Dodajte ostatak vruće vode i poklopljeno kuvajte dodatnih 15 minuta.

6. Potom skinite s vatre, izvadite čili papričicu, pa štapnim mikserom izmiksajte povrće. Dobićete gustu kremastu smesu u koju dodajte mleko. Vratite na laganu vatru i pustite da se potaž još jednom zakuva. Ako vam je potaž pregust, slobodno dodajte još malo vode ili mleka. Na samom kraju probajte da li vam je potaž dovoljno slan, pa dosolite ako je potrebno.

7. Servirajte u dubokim posudicama ili tanjirima i dodajte malo maslinovog ulja.

Savet: Za posebno zadovoljstvo možete malo da nadrobite hleba.