Sastojci:
150 g šećera
70 ml vode
70 g margarina
100 g crnog brašna
200 g oštrog belog brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica rendane kore od pomorandže
1/2 kašičice muskatnog oraha
Priprema:
Karamelizujte šećer dok ne dobije lepu svetlo braon boju.
Dodajete margarin i vodu.
Kuvajte na nižoj temperaturi dok se sastojci ne sjedine.
Prohladite smesu, kada postane mlaka, dodajte sve ostale sastojke i izmešajte varjačom.
Testo upakujte u plastičnu kesu, stavite ga u frižider i hladite oko sat vremena.
Premesite ga i razvijte oko 5 mm debljine na podlozi koju ste posuli brašnom. Zatim secite ili kalupima vadite uskršnje oblike - zeke, pilić i slično.
Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od oko 2 cm između dva keksa.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-13 minuta.
Napomena: Ukoliko želite da vaš keks bude slađi, uvaljate ga nakon pečenja u mešavinu šećera u prahu i vanile, a možete ga preliti otopljenom čokoladom.
Ukoliko koristite namirnice životinjskog porekla, margarin zamenite maslacem. Takođe možete koristiti i neku drugu masnoću po izboru - kokosovo ulje, prečišćeni maslac, svinjsku mast.
Probajte i:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.