Novine u sedmom mesecu se odnose na meso, žumance i žitarice koje sadrže gluten (pšenica, ječam, raž i ovas).
• Od mesa, odojčetu u ovom uzrastu može da se da: pileće, ćureće, teleće, juneće i jagnjeće meso - obareno u supi i sitno iseckano. Umesto mesa, može da se da soja.
• Žumance se daje kao tvrdo kuvano, pa ispasirano, kao dodatak mlečnoj kaši ili slanom obroku. Uvodi se postepeno (počinje se sa osminom, pa se količina iz dana u dan polako povećava, u roku od 10-15 dana, dok se ne dođe do celog žumanceta). Ne preporučuje se istog dana davanje i mesa i žumanceta, već naizmenično.
• Žitarice koje sadrže gluten mogu da se dodaju mlečnoj ili voćnoj kaši.
• Od voća, mogu da se daju banane i sezonsko voće (jabuke, kruške, šljive, breskve, kajsije, marele) - i to kao sveže, oljušteno i pasirano.
• Bebi može da se ponudi jogurt ili kiselo mleko, ali se 'obično' kravlje mleko - za odojčad koja više ne sisa, još uvek ne preporučuje. U nedostatku majčinog mleka, daje se mlečna formula sa oznakom 2.
Između doručka i ručka, ili ručka i večere, bebi može da se ponudi voćni sok, mada u tome ne treba preterivati. Jer, prekomerno konzumiranje sokova je najčešći uzrok gojaznosti kod male dece, a navika pijenja iz flašice je osnovni uzrok kvarenja mlečnih zuba.
Recepti za ručak
Tikvice i kukuruzni griz
Tikvicu iseckati na kocke, otprilike veličine 1x1 cm, i kuvati u oko 2dl vode. Kada su na pola gotove, dodati tri kašike kukurznog griza i kuvati dok ne omeška. Sve izgnječiti viljuškom i dodati malo maslinovog ulja.
Karabatak sa povrćem
U malo vode kuvati karabatak, dve šargarepe, pola crnog luka, dva peršuna i jedan krompir srednje veličine. Kada je skuvano sve izblendati, ili izblendati samo meso, a povrće izgnječiti viljuškom.
Pilav sa karfiolom
U malo vode kuvati pileće belo meso isečeno na kocke, šargarepu, peršun, a pri kraju kuvanja odati i šaku cvetova karfiola. Oko 10 minuta pred kraju, odsuti višak tečnosti, pa dodati kašiku pirinča, pa kuvati dok ne bude gotov pirinač. Deo mesa izblendirati sa malo odsute tečnosti, a povrće, sa najviše karfiola i pirinča izgnječiti viljuškom i pomešati sa mesom.
Krompir i grašak
Kuvati krompir sa malo graška, a pri krajukuvanja dodati četvrtinu tikvice i kuvati dok ne omekša. Kada je skuvano, grašak propasirati kroz cediljku, a tikvice i krompir izgnječiti viljuškom. Sve pomešati i dodati malo maslinovog ulja.
Šargarepa, karfiol i kukuruzni griz
Sitno iseckati pola šargarepe, i kuvati u malo vode zajedno sa šakom cvetova karfiola. Pred kraj dodati dve kašike kukuruznog griza. Povremeno dodavati malo vode kako ne bi bilo mnogo gusto. Kada je gotovo, sve izgnječiti viljuškom i dodati par kapljica maslinovog ulja.
Ručak za celu porodicu
U većoj šerpi skuvati nekoliko pari bataka i karabataka, zelen za supu, luk, veliko parče karfiola i pola žute paprike. Kada je skuvano procediti i odsuti deo tečnosti i u njoj skuvati pirinač za sve.
Za bebu izblendati ili izgnječiti viljuškom.
Recepti preuzeti iz knjige "Kuvarski dnevnik bebe Marte", dr mr. med Marije Mandić
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna