Naslage u blenderu

Ukoliko koristite blender, poznato vam je da je do nekih mesta prosto nemoguće dospeti, pogotovu oko nožića. Ulijte u blender malo deterdženta i tople vode te ga uključite na petnaestak sekundi. Nakon toga ga dobro isperite.

Kamenac u kuvalu za vodu

U kuvalo za vodu sipajte sirće tako da prekrije dno. Ostavite da odstoji oko 15 minuta, a ukoliko su u pitanju veće naslage i do nekoliko sati. Ispirajte vodom dok ne uklonite miris sirćeta.

Masne naslage u rerni

Da li ste znali da mešavina sode bikarbone i sirćeta čini čuda od svake rerne? Pomešajte 80 grama sode bikarbone i kašičicu sirćeta, a zatim nanesite na unutrašnjost rerne i ostavite vrata iste otvorena na 15 minuta. Miris i smesu uklonite vodom. Ova kombinacija uklanja i neugodne mirise hrane koji se zadržavaju u rerni.

Čišćenje roštilja

Muke sa čišćenjem možete skratiti ukoliko na roštilj, pre pečenja stavite aluminijumsku foliju. Međutim, ukoliko naslage već postoje, prebrišite ih vlažnim sunđerom, pa pospite sodu bikarbonu. Tako ćete čišćenje učiniti dosta lakšim.

Kamenac u aparatu za kafu

Napravite mešavinu sode bikarbone i vode, a potom je stavite u aparat. Ostavite aparat da odradi jedan ciklus, kao da kuvate kafu, potom isperite aparat vodom.