U svetu u kojem industrija hrane profitira predstavljanjem žitarica kao zdravih namirnica, masnoće su, slobodno se može reći, nepravedno zapostavjene i predstavljene kao loše.

One snižavaju rizik od gojaznosti i povišenog holesterola, kao i raka, i štite naše srce.

Seme suncokreta 

Bogate su proteinima, pa ih slobodno uvrstite u svoju ishranu. Suncokretove semenke možete jesti same ili ih dodati u salatu. Pazite samo na količinu, budući da su sve semenke, kao i koštunjavo voće poput badema ili indijskih oraščića, izuzetno kalorične. 

Masline 

Sedam maslina ima tri grama ‘dobrih’ masnoća i samo 28 kalorija. Masline čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova, i poseduju snažna protivupalna i antioksidativna svojstva, što ih čini prirodnim zaštitnikom protiv kancerogenih oboljenja. 

Puter 

Puter je dosta dugo bio nepravedno stigmatizovan i proglašavan namirnicom krivom za povišeni nivo holesterola u krvi i niz zdravstvenih poteškoća. Danas se sve više govori o njegovom blagotvornom dejstvu za zdravlje, budući da sadrži ‘dobre’ masnoće, kao i dosta vitamina rastvorljivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Puter je u svakom slučaju mnogo bolja opcija od margarina, za koji nutricionisti predlažu da se zaobilazi u širokom luku. Jedna kašika putera dnevno u ishrani je sasvim dovoljna količina. 

Jaja 

Jaja nutricionisti nazivaju superhranom, a dokazano je kako da njihov ograničen unos ne povećava ukupan nivo holesterola u organizmu. Jaja su jedna od najhranljivijih namirnica, a iako imaju malo kalorija, bogat su izvor proteina, kao i vitamina D, B12 i selena.

Avokado 

Nutricionisti avokado nazivaju supervoćem, budući da sadrži čak 30 vitamina i minerala. Avokado je bogat dobrim mastima koji olakšavaju varenje i čine nas duže sitim. Avokado u proseku sadrži 22 grama ‘dobrih’, najviše mononezasićenih masti koje su odlične za naše srce.