Fondan je dekorativna masa za ukrašavanje torti, ali se od njega mogu praviti i razne figurice. Uredne, svečane i lepe torte možete napraviti sami uz pomoć recepta za domaću fondan masu.
Potrebno je:
20 g želatina u kesici
50 ml hladne vode
100 g fruktoze
20 ml vode
1 kašika glicerina
900 g šećera u prahu
Priprema:
1. Najpre rastvorite želatin u 50 ml hladne vode i ostavite nekoliko minuta.
2. Pomešajte fruktozu i 20 ml vode i zagrejte dok ne provri, uz mešanje.
3. Ostavite da vri pola minuta a zatim sklonite sa vatre i dodajte želatin i glicerin i pomešajte.
4. U smesu najpre dodajte polovinu količine šećera, mešajte i postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Masu dobro umesite.
5. Ostavite masu da se hladi bar 30 minuta. Čuvajte u plastičnoj kutiji na sobnoj temperaturi.
Savet:
Fondan masi u toku pripreme možete dodati i razne prehrambene boje po želji.
Ako želite da obložite cele torte ovom masom, preporučljivo je da to budu torte sa korama, a ne potpuno kremaste ili sa mnogo filova.
PROBAJTE I:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.