Bazični sladoled od vanile

Potrebno je:

- 250 ml mleka

- 250 ml pavlake

- 100 g šećera u prahu

- četiri žumanceta

- dve kašičice ekstrakta od vanile

Priprema

U šerpi zagrejati mleko do ključanja. U međuvremenu umutiti žumanca sa šećerom, pa ih postepeno umešati u mleko. Potom vratiti šerpu na štednjak, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne. U ohlađeni krem umešati pavlaku i ekstrakt od vanile. Zalediti.PageBreak

Sladoled od vanile sa hlebnim mrvicama

Potrebno je: 

- 800 ml sladoleda od vanile (napravljen po bazičnom receptu)

- 175 g mrvica od crnog hleba

Priprema

U suvoj šerpi ispeći mrvice, stalno mešajući - oko 10 minuta. Kada se prohlade, umešati ih u prethodno napravljen sladoled od vanile. Zalediti.

Sladoled od vanile i meda

Potrebno je:

- dve šolje mleka

- dve šolje pavlake

- šolja smeđeg šećera

- šest žumanaca

- tri kašike meda

- grančica vanile

- četvrtina kašičice soli

Priprema

U šerpi zagrejati mleko i vanilu do ključanja. Posebno umutiti žumanca, med, šećer i so. Lagano umešati mleko, pa vratiti smesu u šerpu i kuvati na umerenoj vatri, dok se ne zgusne. Umešati pavlaku i zalediti.PageBreak

Sladoled od banane

Potrebno je: 

- 200 ml mleka

- 200 ml pavlake

- 100 g šećera

- tri zrele banane

Priprema

Izgnječiti banane. Dodati ostale sastojke, umutiti i zalediti.

Sladoled sa čokoladnim keksom

Potrebno je: 

- šolja i tri četvrti umućenog šlaga

- šolja mleka

- šolja šećera

- dve trećine šolje izlomljenog čokoladnog keksa

- sto grama rastopljene crne čokolade

- tri žumanceta

- dve kašičice ekstrakta od vanile

Priprema

U šerpi zagrejati šlag, mleko i šećer dok se šećer ne rastopi. Za to vreme umutiti žumanca, pa u njih postepeno dodati šolju zagrejane smese mleka, šećera i šlaga. Sve vratiti u šerpu i kuvati dok se ne zgusne. Dodati čokoladu i vanilu, ohladiti i zalediti.