Za razliku od klasičnih torti punih margarina koje moraju da "očvrsnu" preko noći kako bi mogle da budu ukrašene fondan masom, kapkejkovi su vazdušasti i "trpe" sve filove, jer se ukrasi na njih stavljaju neposredno pred samo posluženje.
Različiti ukusi – od čokoladnih, sa bogatim filom od čokolade, kapkejkova sa šargarepom i cimetom, filom od putera, do sočnih vanila kapkejkova, zadovoljiće i najzahtevnije goste. Takođe, možete da ih napravite u više veličina i tako ih prilagodite gostima (mini kapkejk za decu, standardni za odrasle).
Konačno, svaki kapkejk je malo umetničko delo, podjedanko privlačano za oko i za stomak. Začinite ih voćem, "presvucite" ukrasima od fondana ili ih "obucite" u posebno odštampane omote u boji (dečji rođendan, junaci iz crtanih filmova, Dan zaljubljenih, Noć veštica, Nova godina, Izvini, Volim te...)
Poklanjamo vam jedan recept. Prijatno!
CHOCOLATE CUPCAKES
Potrebno je:
50 grama kakao praha
240 ml prokuvane vruće vode
175 grama brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
113 grama neslanog putera, sobne temperature
200 grama kristal šećera
2 velika jaja
2 kašičice čistog ekstrakta vanile
Čokoladna glazura:
120 grama crne čokolade za kuvanje
150 grams neslanog putera, sobne temperature
120 grama šećera u prahu
1 1/2 kašičice čistog ekstrakta vanile
Priprema
Zagrejte rernu na 190 C. Podmažite maslacem kalupe za mafine ili stavite papirne korpice. U maloj posudi mešati dok ne postane glatko toplu vodu sa kakao prahom, pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi. U drugoj posudi umutiti zajedno brašno, prašak za pecivo i so.
Zatim u drugoj činiji mikserom umutiti puter i šećer, dok ne postane svetao i kremast. Dodajte jaja, jedno po jedno i mikserom mešajte dok ne postane glatko. Dodajte ekstratkt vanile, a zatim dodajte i mešavinu brašna, ali samo dok se masa ne sjedini. Na kraju dodajte kakao. Popunite svaki muffin oko dve trećine i pecite oko 15 - 20 minuta ili dok čačkalica ne izađe iz cupcake čista. ( Nemojte previše da pečete, jer će cupcakes biti suve) .
Uklonite iz rerne i stavite na žicu da se ohlade. Ukrasite ih čokoladnom glazurom.
Čokoladna glazura: Rastopite čokoladu u posudi postavljenoj iznad šerpe sa ključalom vodom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Mikserom umutite puter dok ne postane kremast, dodajte šećer u prahu, a potom i ekstrakt vanile. Dodajte rastopljenu čokoladu i mutite mikserom oko 2 minuta.
Marina Mrđen-Petrović, Cupcakes by M.M.P.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna