Masti su neophodna komponenta našeg organizma. Čine da nam je toplo, obezbeđuju energiju, oblažu unutrašnje organe i neophodne su za moždane funkcije. One poboljšavaju ukus hrane i usporavaju pražnjenje želuca, pomažu apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K)
Masti uz šećere čine najjeftiniji izvor energije, jer 1gram masti daje 9 kcal ( dvostruko više od belančevina i ugljenih hidrata ). Bebama i deci je potrebno više masti nego odrasl¬ma.
Postoje dva glavna tipa masti i važno je razlikovati ih, jer na organizam deluju sasvim različito. Neke treba unositi češće a neke ređe.
Prvi tip su zasićene masti, koje se većinom nalaze u mesu, jajima, mlečnim proizvodima, uključujući buter, sir... Ako se uzimaju u velikoj količini mogu da povećaju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Mnogo bolji tip za dečju ishranu su nezasićene masti. To su zdrave masti i podeljene su u dve grupe: mononezasićene i polinezasićene.
Mononezasićenemasti se nalaze u maslinovom ulju, orasima, ulju uljane repice...
a) Omega 6 derivati linoleinske kiseline u suncokretovom, kukuruznom i susamovom ulju
b) Omega 3 derivati alfa linolne kiseline u ulju iz lanenog semena, iz semena bundeve, kao i ribljem ulju: od lososa, tunja, sardele, haringe, skuše... se ne mogu stvarati u organizmu, već se moraju uneti hranom. Derivat omega 3 igra važnu ulogu u razvoju mozga i funkciji vida.
Omega 3 masti su posebno važne jer podižu nivo dobrog HDL holesterola i smanjuju nivo lošeg LDL, a takođe su važne i za razvoj mozga.
Deluju povoljno na zdravlje srca i krvnih sudova, pa unos ribe dva do četiri puta nedeljno i redovna upotreba maslinovog ulja doprinose smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Masti u hrani obično se nalaze kao mešavina zasićenih i nezasićenih. Preporučuje se da odnos zasićenih i nezasićenih masti u ishrani bude 10: 30%.
Maslinovo ulje sastoji se od masnih kiselina, od kojih je 74,45% mononezasićenih, 16,16% zasićenih i 8,84% polinezasićenih, a ovakvim sastavom i odnosima idealno je za organizam odojčeta.
Izvanredan je izvor mononezasićenih masti i ubedljivo je najbolje za kuvanje, jer je stabilno na visokim temperaturama. Ceđenjem zrelih maslina se dobija ukusno mononezasićeno ulje priznato širom sveta, koje se koristi kako za kuvanje (pretežno u mediteranskim zemljama), tako i za salate. Ukus, boja i miris se veoma razlikuju, što zavisi od područja i branja.
Različite vrste maslinovog ulja kategorisane su prema stepenu kiselosti koji poseduju. Najbolje je hladno ceđeno, bez hemijskog procesa, uključujući samo ceđenje sa niskim nivoom kiselosti. Tip "extra vergine" dobija se prvim ceđenjem i sadrži manje od 1% kiseline. Ono je najbolje, najukusnije i najskuplje. Ima boju od zeleno zlatne do svetlo zelene. Generalno, što je boja tamnija, i ukus je intenzivniji.
Sledeće na lestvici aciditeta je tip "vergine", koje se takođe dobija prvim ceđenjem, a stepen kiselosti je 1-3%. Tip "fino" predstavlja kombinaciju prva dva tipa. Vrsta nazvana “čisto maslinovo ulje” je kombinacija rafiniranog i "vergine" ili "extra vergine".
Nove "lajt" vrste sadrže iste količine bezbednih mononezasićenih masti i isti broj kalorija. Naziv lajt upućuje na ekstremno kvalitetan filtracijski proces, pa je ovo ulje blaže i u boji i u ukusu. U tom obliku je idealno i za pečenje i kuvanje. Može se koristiti i za kuvanje na visokim temperaturama, dok standardno maslinovo ulje treba da se zagreva na srednjim temperaturama (vergine), ili da se upotrebljava za salate i marinade (extra vergine).
Maslinovo ulje čuvano na hladnom tamnom mestu može da se održi do godinu dana.
U dečiju ishranu maslinovo ulje se uključuje u uzrastu od oko šest meseci. Najbolje ga je dodati sirovo već gotovoj kašici od povrća.
U domaćinstvima se najčešće koristi suncokretovo ulje. Iako je bogato linolnom i drugim polinezasićenim kiselinama , nestabilno je na visokim temperaturama i razgrađuje se stvarajući slobodne radikale.Ulje dobijeno hladnim ceđenjem hibridnog suncokreta sadrži više mononezasićenih kiselina i otpornije je na termičku obradu.
Bundevino ulje je veoma kvalitetno, jedan od retkih izvora omega 6 masnih kiselina i omega 9. Sadrži i vitamine A, E i B grupe, cink, gvožđe i fosfor. Preporučuje se za salate , ne treba ga zagrevati.
Isto važi i za sojino ulje.
Susamovo ulje bogato je vitaminom E i magnezijumom, kalcijumom, gvožđem i bakrom. Otporno je na visoke temperature. Za salate treba upotrebiti svetlo susamovo ulje
Laneno ulje sadrži veliku količinu omega 3 masnih kiselina. Ne podnosi visoke temperature pa se dodaje jelima posle kuvanja. Brzo užegne pa je poželjno da se drži u frižideru u tamnoj flaši. Dodato hrani laneno ulje povećava prehrambenu vrednost drugih namirnica ( mlečnih proizvoda, zelenog lisnatog povrća, morskih plodova). Može se uvrstiti dečiju ishranu po navršenih šest meseci.
Palmino ulje za razliku od većine uljarica sadrži znatno više zasićenih masnih kiselina , zbog čega je stabilno na visokim temperaturama i pogodno je za kulinarsku obradu. Sadrži velike količine vitamina A, E i linolne kiseline, antioksidanse kao skvalen, karotenoide.
I, na kraju, najlošije masti su prelazne, kojih ima u margarinu.
Margarin je proizveden od biljnih ulja koja su takozvanim procesom hidrogenizacije na temperaturi od 260 C dovedena u čvrsto stanje. Hidrogenizacijom se postiže bolja održivost u odnosu na ulja, bolja mazivost i bolji ukus. Tim postupkom se , međutim, nezasićene masne kiseline uz pomoć metala kao katalizatora ( nikla i aluminijuma najčesće), preko izmenjenih masnih kiselina prevode u zasićene masti, pa margarin predstavlja mešavinu zasićenih i izmenjenih masti.
Izmenjene masne kiseline imaju brojne neželjene efekte. One blokiraju normalnu promenu holesterola u jetri i doprinose porastu nivoa holesterola u krvi. Izmenjene masne kiseline uslovljavaju porast lošeg,
LDL holesterola koji je glavni podstrekač arterijskih oboljenja. Istovremeno smanjuju nivo dobrog, HDL holesterola, koji štiti kardiovaskularni sistem od nepovoljnih efekata LDL a. Takođe povećavaju nivo apolipoproteina A, supstance u krvi koja predstavlja drugi riziko faktor u kardiovaskularnim bolestima. Izmenjene masne kiseline smatraju se odgovornima za oštećenje imunog sistema i stvaranje slobodnih radikala visoko reaktivnih molekula koji mogu razderati ćeliju i otpočeti opasan lanac reakcija sa dugoročnim oštećenjem ćelije uključujući i promenu u genetskom kodu i formiranje kancerskih ćelija. Slobodni radikali igraju važnu ulogu u degenerativnim procesima a takođe, i u raznim metaboličkim poremećajima.
Sledeći nepovoljni efekat ispoljava se u neravnoteži zapaljenjskih hormona, prostaglandina, što može dovesti do povećane osetljivosti na zapaljenje, a kako prostaglandini regulišu mnoge metaboličke funkcije, može doći do metaboličkih poremećaja. Male količine izmenjenih masnih kiselina mogu uzrokovati značajne alergijske reakcije, promene krvnog pritiska i hormonske aktivnosti.
Pečeni proizvodi od masnog testa sadrže takođe transmasne kiseline, kao i hrana pržena u fritezi.
Biljne masti jesu u prednosti jer ne sadrže holesterol, ali hidrogenisane su mnogo opasnije po zdravlje nego holesterol iz butera.
Zato je bolje koristiti buter umesto margarina za mazanje i kuvanje.
Buter je kompletna hrana i sadrži i nutrijente koji mobilišu masti, izvor je vitamina A , D,E, K, selena i joda. Ne menja svojstva pri visokim temperaturama.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna