Ukusno i hranljivo, jaje obezbeđuje kompletan obrok, ili je glavni sastojak mnogih jela. Jaja su hrana visokog nutritivnog nivoa. Odličan su izvor proteina i jedanaest esencijalnih sastojaka. Sadrže petnaest vitamina i minerala. Njihov pozitivan doprinos ishrani je sličan onom koji pružaju meso i riba.
Žumance je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina, koje su važne za rast i razvoj centralnog nervnog sistema i redukciju kardiovaskularnih bolesti. One su snažni regulatori vitalnih funkcija. Idealan odnos nezasićenih i zasićenih masti (63 odsto prema 37 odsto) sa pravom jaje svrstava u grupu najkompletnijih namirnica.
Jaja su značajan dijetni izvor gvožđa, folata i drugih vitamina B grupe, vitamina A i E, fosfora, cinka i kalcijuma, a jedan su od malobrojnih izvora vitamina D. Jaje sadrži vitamin E i sve poznate antioksidanse. Ono je izvor vitamina B12, koji osigurava pravilno sazrevanje crvenih krvnih zrnaca, a takođe je neophodan za normalan rast svih ćelija. Jedini vitamin koga nema u jajetu je vitamin C.
Lecitin u žumancetu sadrži jedinjenje holin, koje ima ulogu u razvoju mozga i memorije. Važan je za zdravlje i funkcionisanje mozga, a njegov manjak u organizmu izaziva deficit folne kiseline, neophodne za rast, razvoj i reprodukciju.
Preporuka je da se jaje (žumance) uvede u ishranu odojčeta sa navršenih šest meseci, ako nema pojave alergije na jaja u porodici. Majčino mleko ne sadrži dovoljne količine gvožđa, pa uvođenje žumanceta u ishranu odojčadi tog uzrasta značajno prevenira anemiju usled nedostatka gvožđa. Inače, žumance sadrži gvožđe u formi koja se lakše apsorbuje od gvožđa sadržanog u povrću.
Kad i koliko?
Uvođenje u bebinu ishranu počinje sa jednom kašičicom tvrdo kuvanog žumanceta dnevno - u kombinaciji sa žitaricama i povrćem, pa se količina povećava na tri do četiri kašičice nedeljno. Bebin prvi rođendan je vreme za uvođenje celog jajeta.
◘ Italijanski omlet
Potrebno je:
- jedan krompir
- mlad crni luk, iseckan
- kašika sira
- jedno žumance, umućeno sa malo vode
- kašičica maslinovog ulja
- malo soli
Priprema:
U tiganju zagrejati maslinovo ulje. Krompir iseći na tanke kolutiće, staviti u tiganj i pržiti dok ne porumeni (oko 20 minuta). Preliti umućenim žumancetom i iseckanim crnim lukom, posuti sirom, poklopiti i dinstati dok se sir ne istopi.
◘ Pečeno žumance sa tikvicom i paradajzom
Potrebno je:
- pola manje tikvice, isečene na kriške
- manji paradajz, isečen na kockice
- pola glavice crnog luka
- žumance, odvojeno od belanca
- 15 g mladog sira
- dve kašike mleka
- kašika maslinovog ulja
Priprema:
Na maslinovom ulju izdinstati luk, dodati tikvicu i paradajz, pa dinstati 15 minuta. Preliti umućenim sirom, mlekom i žumancetom, i ostaviti još 10 minuta da se zapeče.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna