Izdvajamo za vas jednostavan recept za preukusnu česnicu za Božić.
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 1 paketić kvasca
- 1/2 l mleka
- 1 kg brašna
- so
- zlatni ili srebrni novčić
Priprema
U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da dobijete glatko testo. Nakon što ste testo dobro izmesili, pokrijte ga čistom krpom i ostavite ga da naraste.
Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte česnicu kao pogaču i ubacite novčić (u zavisnosti od kraja u kom se sprema, u česnicu se još stavlja komadić hrasta, zrno žita i pasulja). Spustite česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte ubodima male grančice - prvi odsečeni komad badnjaka i premažite celu površinu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj pećnici dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.