KOLIKO ĆE MI BITI POTREBNO DA ZATRUDNIM: Pitanje koje postavljaju svi parovi koji planiraju bebu

Na začeće i trudnoću nekada možemo čekati duže nego što smo planirali.

Shutterstock

Kada se odlučite na potomstvo, teško je smanjiti uzbuđenje po pitanju trudnoće. "Kada ću uspeti da zatrudnim", pitanje je koje sa sobom ne nosi lak odgovor.

To je prilično individualno i nekada ne postoji konkretan razlog da ne uspete, iako redovno pokušavate neko vreme.

Koliko je, u proseku, potrebno vremena da zatrudnim?

Neki parovi uspeju već u prvih mesec dana od prestanka kontracepcije, dok je nekima potrebno više meseci, pa čak i godinu dana da prirodno zatrudne. U proseku, svaki par ima nekih 20 - 25 posto šansi da sa svakim ciklusom začne. Čak 90 posto parova u roku od godinu dana uspe da zatrudni, 95 posto njih u toku dve godine. Lekari obično ne istražuju potencijalni problem sa začećem dok ne prođe godinu dana.

Koji faktori mogu uticati?

Iako medicinsko stanje može dovesti do problema, a često su godine te koje su presudne. Nažalost, tako je. Kako mi starimo, tako stare i naši organi, te zatrudnjivanje može biti malo otežano.

Prema Britanskom nacionalnom zdravstvenom servisu, žene u ranim dvadesetim su tri puta plodnije od žena u kasnim tridesetim.

Ipak, nemojte očajavati. To ne znači da je nemoguće ostvariti se u ulozi majke ukoliko ste čekale svoje tridesete godine. Samo imajte na umu da ćete možda morati malo duže da radite na začeću.