Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važno je da znamo: Promene na telu koje se dešavaju posle pobačaja

Spontani pobačaj je jedna od najvećih boli koju parovi mogu osetiti. Nakon gubitka, žena može osetiti razne promene na telu, o kojim se vrlo retko govori. Važno je da normalizujemo ove promene!

  Izvor: Foto: Shutterstock 1906313116

"Dva dana su prošla otkako sam izgubila bebu u 22. nedelji trudnoće. Dok sam se kupala, iz grudi mi je poteklo mleko. Možda mi je doktor i pomenuo da će se ovo desiti, ali sam bila previše u žalosti da nisam registrovala", ispričala je jedna mama.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kao i porođaj, kao i trudnoća generalno, i pobačaj sa sobom donosi promene. Stomak se ne vraća odmah, mleko će krenuti, a tuga koji osećate je neizreciva.

Čini se da se o svim tim promenama na telu nakon pobačaja vrlo malo priča, a važno je. Te promene sa sobom, potpuno razumljivo, nose još veću bol i emocije.

Fizičke promene nakon pobačaja

Kada patite zbog gubitka koji ste doživele, sve te postporođajne promene mogu još više otežati emotivni oporavak. Što je trudnoća više odmakla, to će i simptomi biti uočljiviji.

Pored kilograma i promene u grudima, možete primetiti i pojavu strija, vaginalni bol, ukoliko ste morali da rodite dete. Pored toga, doći će i do opadanja kose usled promene u hormonima.

Tipične promene koje se javljaju jesu grčevi materice i vaginalno krvarenje.

Potrebni su dani i nedelje da sve te promene prestanu i sve to opet zavisi od toga dokle ste došli sa trudnoćom. Žena koja izgubi dete u šestoj nedelji imaće manje intenzivne promene i kraće će trajati nego kod žena koje izgube dete u 16. nedelji.

Emotivne posledice pobačaja

Čini se da je žena na ove emotivne promene mnogo manje spremna nego na one fizičke.

Mnoge od njih imaju preteško putovanje, koje uključuje veliku bol i tugu, bez obzira na to kada su izgubile dete.

Hormoni takođe imaju dosta veliki uticaj. Estrogen i progesteron naglo opadaju, Beta hCG takođe opada u toku određenog perioda.

Važno je znati da je potpuno normalno imati različita osećanja, ali je uvek ključno napomenuti - niste vi krive za gubitak deteta!

Kako da bude bolje?

Podrška je ključni deo oporavka. Potrebno je imati pored sebe ljude koji će vas razumeti, koji će pomoći i zajedno sa vama tugovati. Ukoliko vam to odgovara, uvek se možete pridružiti grupama žena koje su doživele slično, razgovarati o iskustvima i osećanjima.

Ukoliko vam je potrebna pomoć stručnjaka, ne smete se ustručavati. Morate je potražiti kako bi vam bilo bolje i kako biste bile spremnije da se vratite u normalan život.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica