Spontani pobačaj je sam po sebi veliki gubitak, a on sa sobom povlači i niz emotivnih problema koji mogu da izazovu čak i strah od materinstva. Žene koje dožive ovakav prekid trudnoće često ne mogu da se same izbore, da same nastave dalje. Koliko im je teško u takvim situacijama, pokazaće iskustva mama iz Srbije, a savete kako preboleti spontani pobačaj daje psihoanalitičar Vida Rakić.

Iskustva majki koje su izgubile bebe

Mame su svoje nimalo lake priče podelile na najvećem ženskom forumu ana.rs. Saznali smo iz njih da su neke među njima pobačaj doživele u drugoj trudnoći, nakon kako su napisale, prve trudnoće bez ijednog problema. Ima i onih koje su za godinu dana dva puta doživele ovaj problem, kao i onih čija je prva trudnoća prekinuta. Do pobačaja je dolazilo u različitim periodima trudnoće.

Jedna mama je poručila da porođajnih bolova nije bilo, ali da su oni bolovi na duši i te kako bili jaki. Ona je i zamolila druge mame koje su na isti način izgubile bebu da se jave, da pomognu, da kažu kako da se to preboli.

Druga, zvaćemo je Marina, napisala je takođe, da je nikada duša nije više bolela.

I iskustva svih mama mogu da se svede ne komentar da spontani pobačaj prati jak psihički bol, da "telo mnogo breže preboli od glave".

Majke na formu razmenjuju i savete o analizama koje treba uraditi nakon gubitka bebe, ali ni ne kriju da su se dugo borile sa onim što one nazivaju "paranojom" od novog gubitka.

Neke govore da su lakše prebolele jer su bile mlade, ali da nije lako pobediti bol, sigurno nije. Zbog toga je pomoć stručnjaka neophodna i izuzetno važna.

Saveti psihoanalitičara: dozvolite sebi da patite

Psihoanalitičar Vida Rakić kaže da je prvi korak u prosecu tugovanja prihvatanje svih osećanja koje gubitak bebe donese sa sobom kao nešto "sasvim normalno".

"Ljuti se tada na ceo svet. A nakon nekog vremena ljutnju menja tuga, koja je zdravo osećanje i koja je primerena situaciji", objašnjava psihoanalitičar.

Javlja se još jedan neprijatan osećaj.

"Nakon spontanog pobačaja žene na trudnoću gledaju kao na traumu i tada svi latentni strahovi izlaze na površinu, a oni koje već imamo postaju zaoštreniji. Mnoge žene u toj situaciji optužuju sebe za gubitak ploda i i za to što su u trudnoći imali suprostavljena osećanja prema ulozi mame, i ona pozitivna i ona negativna, svesna ili nesvesna, a koja je dozvoljeno imati pret tako velikim zadatkom kao što je majčinstvo. Možete da promenite muža, posao, zemlju, ali kad rodite, zauvek preuzimate brigu za drugo biće. U prirodi čoveka je da prema svim tako velikim i važnim životnim stvarima ima pomešane emocije, a kada bi to ubijalo decu, na svetu ne bi bilo ljudi", izričita je naša sagovornica.

Ovaj savet žene moraju da pažljivo pročitaju i da dozvole sebi da pate.

"Mnoge žene iz straha od tuge i slabosti, ali i iz nesposobnosti da prihvate gubitak, potiskuju teška osećanja i ne dozvoljavaju sebi da otpate za izgubljenim nerođenim detetom. Tada, po pravilu, sva neproživljena osećanja prelivaju na druge oblasti života što vodi ka depresiji, hipohondriji, psihosomatskim problemima", naglašava psihoanalitiačr koji kao najbolje rešenje izdvaja psihoterapiju.

"Ali ako žena ne može da ode psihoterapeutu, neka potraži podršku prijatelja, porodice i partnera. Bliskost je pravi put ka pevazilaženju problema", napominje.

Narednu trudnoću može da prati velika strepnja

Kada prođe proces tugovanja i kada dođe do nove trudnoće, i tada se mogu javiti izvesni problemi, među kojima je vodeća strepnja, strah da će se sve ponoviti. Psihoterapeut za takve situacije nudi sledeći savet.

"Razgovarajte uvek kada osetite potrebu za tim, delite svoja osećanja. Možda je banalan primer, ali kad krenete na put od 30 sati autobusom, a znate šta vas čeka, lakše izdržite, zar ne? Tako je i sa trudnoćom. Vaše prethodno iskustvo vam je ulilo strah u kosti, ali prihvatite ga, pa ćete ga i pobediti, poručuje Vida Rakić.

Statistika i uzroci

Spontani pobačaji su, nažalost, veoma česti. Svaka četvrta trudnoća završava se spontanim pobačajem, uzroke ponekad nije moguće naći, ali se među najčešćim izdvajaju hronične bolesti majke, poput šećerne bolesti, hipertenzije, bubrežnih oboljenja, poremećaji rada štitne žlezde.

Kada je reč o akutnim bolestima kao uzročnici se izdvajaju infekcije različitim mikroorganizmima ili određena trauma. Težak emotivni šok, takođe. može da dovede do gubitka ploda.

Na listi uzročnika je i prekomeran unos alkohola, pušenje i upotreba psihoaktivnih droga. Urođeni ili stečeni anatomski poremećaji majke su odgovorni za 10 do 15 odsto pobačaja.