Kod velikog broja spontanih pobačaja, uzrok se nikada ne sazna, zato nemojte da krivite sebe. Sačekajte da period tuge, besa i krivice prođe, da se emocije slegnu pre nego što ponovo pokušate. Prerani ulazak u novu trudnoću može da bude iscrpljujući ako još niste spremni za nju. Dajte vremena sebi, ali i svom telu da se oporavi. Ne odbijajte pomoć koja vam je potrebna, i ne ustručavajte se da razgovarate o svojim sumnjama, strahovima i problemama kada za to osetite potrebu.

Zašto baš meni?

Važan deo oporavka je, svakako, borba sa teškim emocijama i strahom da će se i sledeći put dogoditi isto. U trenucima teskobe, ne zatvarajte se u sebe. Prihvatite pomoć i podršku partnera, prijatelja koji vas razumeju i porodice. Možda imate prijateljicu koja je prošla slično iskustvo, ona će vas razumeti. Ako osećate da tugu ne možete da nosite sami, sasvim je prirodno da razgovarate sa stručnim licem, koje će vam pomoći da iz tuge izađete snažniji i spremni za novu trudnoću. Za većinu spontanih pobačaja, uzrok se nikada ne sazna. On, sâm po sebi, nije upozorenje da će se i sledeća trudnoća završiti na taj način. Ipak, kada se uz svu brigu i pažnju trudnoća ne iznese do kraja, strah od novog razočarenja je realno očekivan, kao i pojačana zabrinutost.

Da li sam ja kriva?

I pored svih analiza koje se obave, često se dešava da se uzrok pobačaja ne sazna. Svaka generalizacija u tom pogledu će vas odvesti na pogrešan put, a možda i dodatno zabrinuti. Pobačaj nema veze sa godinama žene, mada je istina da su jako mlade i starije trudnice izložene većem riziku, zbog nestabilnog hormonskog statusa. Takođe, ne može da se govori ni o genetskoj predisponiranosti. Ako je pre trudnoće rađena ginekološka intervencija na grliću materice (konizacija), pa je on skraćen, u narednoj trudnoći treba obratiti pažnju na to. Međutim, ništa od navedenog ne mora nužno da bude razlog za spontani pobačaj.

Kada ću se oporaviti?

Prvi period nakon gubitka ploda je emotivno i fizički najteži. Menstruacija bi trebalo da se javi u roku od 40 dana. Krvarenje nakon intervencije podseća na obilniji ciklus, a najčešće prestaje za tri do pet dana. Sa seksualnim odnosom bi trebalo sačekati do prve menstruacije. Do tog perioda nije preporučljivo ni podizati teške stvari, vežbati i izlagati se većim fizičkim naporima. Pored toga, trebalo bi izbegavati plivanje u rekama i bazenima, najviše zbog mogućnosti pojave ili pogoršanja već postojećih infekcija.

Šta mogu da uradim?

Telu je potrebno između tri do šest meseci da se oporavi i pripremi za novu trudnoću. Zato ne žurite, i taj period iskoristite da obavite sve preglede koje vam lekar preporuči. Dajte sebi vremena da telo i emocije dovedete u ravnotežu. Kada se period krvarenja završi (traje oko pet dana), posetite vašeg ginekologa i obavite potrebne pretrage.

U sklopu pregleda, on će najverovatnije od vas da traži da uradite određene briseve, kako bi se uklonila mogućnost postojanja infekcije. Najčešće su u pitanju vaginalni bris, cervikalni (bris grlića materice), bris na hlamidiju (seksualno prenosiva bakterija, čest uzrok spontanih pobačaja), bris na ureaplazmu i mikoplazmu. Ova vrsta kontrole je vrlo važna prilikom utvrđivanja uzroka spontanog pobačaja. Iskustvo je potvrdilo da su nelečene ili loše zalečene infekcije najčešći uzrok. Ukoliko infekcija postoji, neophodno je da se sa terapijom započne pre nego što počnete da radite na drugoj trudnoći.

Period oporavka shvatite kao period saniranja zdravstvenih problema koji bi mogli da naruše tok naredne trudnoće. Ako je postojao problem sa hormonima, lekar će početi sa odgovarajućom terapijom. Kada su u pitanju ponovljeni pobačaji, lekar će predložiti vama i partneru analizu kariotipa ("slika" hromozoma). Ako imate neko autoimuno oboljenje (antifosfolipidni sindrom ili trombofiliju), koje može da izazove učestale pobačaje, obavezno o tome obavestite lekara, da biste na vreme počeli sa odgovarajućom terapijom.

Šta ako se ponovo desi?

O ponovljenim spontanim pobačajima se govori nakon tri uzastopna pobačaja. Razlozi za to mogu da budu brojni, a neki od njih (deformacija materice, nelečena autoimuna bolest trudnice ili genetski faktor - koji se utvrđuje analizom kariotipa), mogu da se utvrde pregledom. Međutim, često se dešava da se i kod ponovljenih spontanih pobačaja uzrok nikada pouzdano ne sazna.

Kada mogu da očekujem novu trudnoću?

Jedno od prvih pitanja koje ćete postaviti sebi, jeste: "Posle koliko vremena ću moći da ostanem u drugom stanju?". Kod neželjeno prekinutih ranih trudnoća, period oporavka je nešto kraći, pa trudnoću možete da planirate već nakon tri meseca. Što je trudnoća duže trajala, duži će da bude i period oporavka - nekad preporučena pauza traje i do šest meseci. Sigurnost je najvažnija, zato se ne preporučuje žurba. Fiziološki, žena i pre uspostavljanja prvog ciklusa može da ostane u drugom stanju, ali se to ne preporučuje. Materica, telo i hormoni moraju da se oporave. Ipak, u najvećem broju slučajeva, ako je sve u redu, test na trudnoću može biti pozitivan već za tri meseca. Do tada, odaberite kondom, pilule ili neku drugu kontracepciju koja vam odgovara.

Marija Jovičić u saradnji sa ginekologom Slavicom Vasiljević