Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvajanje - iskustva roditelja

"Osećaj usvojenja deteta ne može da se opiše!“ Pročitajte dve dirljive priče naših sagovornika.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Usvojitelji bliznakinja

Procedura usvajanja se promenila u odnosu na vreme kada smo mi usvajali decu. Sada je potrebno da potencijalni usvojitelji prođu obuku, dok mi nemamo takvo iskustvo. Nekoliko razgovora sa socijalnim radnicima, nekoliko dokumenata... i papir o podobnosti za usvojitelje je bio pred nama.

Trenutak odluke o usvajanju deteta je zaista bio trenutak. Seo sam u kola i odvezao se u Zvečansku. Na kapiji me je sačekao portir, koji me sa čuđenjem vratio nazad. Od njega sam saznao da je prvi korak - centar za socijalni rad. Odmah sam otišao tamo i ispričao šta želim. Kada su mi objasnili da moraju da dođu oba supružnika, zakazao sam termin. Brzo smo prikupili dokumenta. Za par dana, socijalni radnici su nas posetili na kućnoj adresi. Ostalo je još samo da odem «tamo», i vratim kući moje dete. Osećaj je zaista takav. Naše dete je negde, iz ko zna kojih razloga, i čeka da ga vratimo kući. I, to je bilo najteže. Tada još nisam znao da neki parovi čekaju i sedam-osam godina, kao i da neki parovi nikada ne dočekaju.

Kako taj "papir" nismo dobili u vreme kada je rečeno, otišao sam u centar za socijalni rad da negodujem, a kao odgovor - dobio sam pitanje: "Ma, pustite više taj papir. Recite mi, da li biste usvojili bliznakinje?". Dalji razgovor je doslovno tekao ovako:

- Da, naravno!
- Čekajte, morate najpre da razmislite.
- Pa, razmislio sam! Između vašeg pitanja i mog odgovora, prošla je čitava večnost!

Otišao sam kući, ispričao supruzi... Ona me je pogledala preko stola, sipala supu, i nadenula našoj deci imena koja danas nose.

Ljudi iz naše okoline su različito reagovali na vest o usvojenju. Deo druženja se ugasio, deo rodbine se odrodio. Mi, konačno kompletni, nastavili smo da uživamo, uz podršku onih koji su prošli kroz "sito".

Parova bez dece ima mnogo više nego dece koja mogu da se usvoje. Ako se neko odluči na usvajanje, ne verujem da zakonska procedura može da bude motivišuća, ali ni da natera da se ustukne u želji i odluci da se bude roditelj. Jer, ta želja je velika kao dečja - za poklon ispod jelke, i ništa ne može da je promeni.
I, opet famozni "papir"... Nepisano pravilo je da parovi po njegovom dobijanju sami obilaze centre u Srbiji i nude sebe. Mi smo imali sreće. Želimo je svima koji čekaju da im se dete vrati kući.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica