Šta ako ste zatrudnele, a pile ste antibiotike? Evo kako ovi lekovi utiču na bebu i plodnost

Jedno od pitanja koje brine mnoge parove je da li uzimanje antibiotika pre trudnoće utiče na sposobnost začeća, zdravlje majke i bebe ili ne?

Shutterstock

Kada planiraju trudnoću, parovi uvek obraćaju pažnju na ishranu i vežbanje kako bi povećali šanse za začeće i pomogli bebi da ima dobro zdravlje kada se rodi. Ali kako antibiotici utiču na plodnost, tj razvoj fetusa?

Antibiotici su lekovi koji mogu da ubiju bakterije koje izazivaju zapaljenske bolesti koje su štetne po ljudsko zdravlje. Međutim, antibiotici ne ubijaju u potpunosti sve vrste bakterija. Najjače bakterije i dalje mogu rasti i širiti se.

Za bakterijske infekcije, antibiotici se obično daju injekcijom u venu ili mišić. Kada je infekcija pod kontrolom, daju se dodatni antibiotici u obliku tableta. Pacijenti treba da koriste antibiotike sve dok se infektivne bakterije potpuno ne eliminišu iz organizma - to jest, striktno se pridržavaju vremena koje je propisao lekar.

Posebno treba napomenuti da antibiotici nemaju efekta na viruse. Pri tome, ne treba ih zloupotrebljavati jer mogu da izazovu mnoge nepredvidive posledice.

Da li utiču na plodnost?

Trenutno ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili da uzimanje antibiotika utiče na plodnost žene. Aktuelne studije pokazuju da ne utiču negativno na hormone koji kontrolišu menstrualni ciklus, ovulaciju ili začeće, tako da nisu uzrok neplodnosti.

S druge strane, uzimanje antibiotika takođe pomaže ženama da zatrudne zbog njihove sposobnosti da leče infekcije (faktore koji ometaju začeće).

Antibiotska terapija pomaže u jačanju reproduktivnog sistema oslabljenog bakterijskim infekcijama, čime se poboljšava sposobnost žene da zatrudni.

Međutim, neki antibiotici kao što su tetraciklin, penicilin, eritromicin takođe mogu  negativno da utiču na spe**u i proizvodnju spe**e kod muškaraca. Određeni takođe mogu da smanje kvalitet spe**e.

Da li uzimanje antibiotika pre trudnoće ima nekog efekta?

Da biste znali nivo bezbednosti antibiotika za fetus (čak i ako niste trudni), neophodno je da se oslonite na klasifikacijski sistem za rizik upotrebe leka tokom trudnoće. To takođe znači da se efekat na fetus ne zasniva samo na eliminaciji leka.

Normalno, ovi lekovi imaju vreme eliminacije od oko 3 sata - 6 dana u zavisnosti od vrste i imaju mali efekat na telo nakon prestanka uzimanja.

Nakon uzimanja preko gore navedenog vremena, skoro da više nema nijedne komponente ove terapije u telu. Međutim, da bi se osiguralo da je antibiotik potpuno eliminisan, najbolje je da žene koriste dodatnu zaštitu najmanje 7-10 dana nakon prestanka uzimanja leka.

U slučaju upotrebe antibiotika zbog infekcija urinarnog trakta, ako još uvek nije potpuno izlečena, preporučuje se kontrolni pregled i potpuno lečenje bolesti pre planiranja trudnoće.

Prema rečima lekara, pre nego što zatrudne, iz perspektive uzimanja ovakvih terapija, da bi bili bezbedno za bebu, parovi bi trebalo da planiraju trudnoću nakon što prestanu da uzimaju antibiotike oko mesec dana.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Tata plače na putovanju bez dece  TikTok/ashcasarez