Neobična vilinska lepota devojčice iz Rusije: Ima retka stanja zbog kojih izgleda nestvarno

Lice ove 11-godišnje čečenske devojčice je pravo umetničko delo. Njeno ime je Amina Ependieva. Dijagnostikovana su joj dva retka genetska stanja: albinizam i heterohromiju, u kojoj su joj oči različite boje.

Instagram printscreen amina_ependieva

Devojčica snežno bele kože i kose i različite boje očiju rođena je 11. decembra 2008. godine u Groznom, glavnom gradu Čečenije, u Rusiji. Kažu da Amina tamo živi od svog rođenja. U Čečeniji je veoma poznata po svojoj lepoti koja oduzima dah. Fotografije Amine Ependieve prva je objavila fotografkinja Amina Arsakova na svojoj Instagram stranici, poručivši svojim pratiocima da je njena „potraga za lepotom još jednom uspela“.

Slike su postavljene u januaru 2020. i odmah su postale viralne. Dok se neki dive neverovatnom izgledu devojke, drugi sumnjaju da je Amina koristila kontaktna sočiva na očima, ili je fotograf koristio neke vrste specijalnih foto efekata da bi joj dao tako čudan izgled. Međutim, Amina iz stvarnog života izgleda isto kao na fotografijama, a njena lepota je apsolutno stvarna.

Kako je Amina stekla tako neobičnu lepotu?

Činjenica je da je Amina nasledila dve genetske mutacije odjednom - albinizam i heterohromiju. Albinizam je odsustvo pigmenta melanina u koži, kosi i zenici oka, što čini da osoba ima belu kožu i veoma svetlu kosu. Oči albina obično su plave ili imaju crvenkastu ili ljubičastu nijansu.

Heterohromija

Heterohromija je abnormalnost u kojoj je različita boja očiju između levog i desnog. To se dešava jer zenica jednog oka sadrži više melanina. Dakle, jedno oko može biti smeđe, a drugo plavo. Heterohromija nema uticaja na vid osobe, ali čini njen izgled zaista jedinstvenim.

 Iako se uglavnom veruje da Amina Ependieva ima delimični albinizam, neki objašnjavaju da bi mogla imati i Vardenburgov sindrom tipa 1.

Vardenburgov sindrom tipa 1

Ovaj sindrom karakteriše urođeni senzorneuralni gubitak sluha, pigmentni nedostaci kose kao što je beli pramen kose u prednjem centru glave ili prerane sede, pigmentni nedostaci očiju kao što su oči različite boje (potpuno heterochromia iridum), više boja u oku (sektorska heterochromia iridum) ili blistavo plave oči, mrlje depigmentacije kože i širi razmak između unutrašnjih uglova očiju koji se naziva telecanthus ili distopia canthorum. Druge crte lica povezane sa tipom 1 mogu uključivati visok nosni most, ravan vrh nosa, jednu obrvu, manje ivice nozdrva.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson