Konferencija „Zdravlje žena Srbije“ održava se danas u hotelu „Mona Plaza“ u Beogradu uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja, a partneri ovog događaja su kompanije „Galenika a. d.“, „AstraZeneca“, “Dunav osiguranje”, “MediGroup” i „WMG Fondacija“. Magazin „Lepa i srećna“ 10. oktobra organizuje tradicionalnu konferenciju o zdravlju na kojoj će eminentni stručnjaci govoriti o prevenciji i lečenju karcinoma dojke.

Prof. dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" podsetila je na drugom panelu na značaj skrinig programa za rano otkrivanje raka dojke.

- Velika mi je čast da danas na ovom mestu prenesemo određene podatke koji su značajni za sve nas, a koji će dati sliku o obolevanju i umiranju od raka dojke, ali i da prenesemo poruku da se obavi prevetnivna mamografija već posle 45 godine života. Postoje tri programa zdravstvenih ustanova koji imaju zadatak da se u Srbiji sprovode skrining progremi. Kada je 2012. godine uveden program skrininga karcionma dojke bilo je mnogo pitnja o tome, ali brzo je ta tehnologija postala veoma poznata i brojna istaživanja su pokazala da je to najbolji način ranog otkrivanaj karcinoma dojke.Istraživenje iz 2019 godine je pokazalo da se karcinom dojke ne može sprečiti, ali se može rano otkriti i u 90 odsto slučajeva se može lečiti i das je oko 40 odsto žena znalo da objasni šta je mamografija - rekla je prof. dr Verica Jovanović.

Na Kalemegdanu je od 4. oktobra mobilni mamograf. Od marta mobilni mamograf je realizovao veliki broj pregleda žena - 6.700 do 4. oktobra, a od 4. oktobra do danas imamo oko 300 pregledanih žena, dok je 630 pregleda već zakazano.

Mamograf je zlatni standard za dijagnostiku raka dojke

Prof. dr Jovanović je objasnila zašto je važno da rani skrining bude mamografija.

- Zato što je ona zlatni standard za dijagnostiku raka dojke, i jednom u dve godine bi trebalo da je uradi svaka žena starija od 45 godine. Ako postoji pozitivna porodična anamneza tu vrstu pregleda treba raditi inicijalno i sa 40 godina. Ako joj lekar i ne preporuči žena može sama da traži pregled ako su joj majka ili sestra imale karcinom - istakla je prof. dr Jovanović i podsetila da se godišnje registruje 4.481 žena sa akrcinomom dojke, a 1.711 žena izgubi život:

- Kada je u pitanju skrining program raka dojke mi smo u šestom ciklusu. A osnovna poruka mobilnog mamografa je približiti stanovništvu mogućnost pregleda.