Kineski naučnici su nedavno objavili stvaranje prvog "deteta sa veštačkom inteligencijom" na svetu. Tong Tong, kako se zove ili u prevodu "Mala devojčica" , je virtuelni AI entitet sa sposobnostima sličnim onima koje imaju deca od 3 ili 4 godine, objavio je South China Morning Post.

Tong Tong može sama da uči, sebi dodeljuje zadatke, tumači ljudske namere i, za razliku od tipičnih "robota", pokazuje emocije kao što su radost, bes i tuga.

"Tong Tong poseduje um i nastoji da razume zdrav razum koji podučavaju ljudi", navodi se u uvodnom videu. "Ona razlikuje dobro od pogrešnog, izražava svoje stavove u različitim situacijama i ima moć da oblikuje budućnost."

Devojčicu sa veštačkom inteligencijom je razvio Pekinški institut za opštu veštačku inteligenciju, na čijem je čelu poznati kompjuterski naučnik, primenjeni matematičar i naučnik kognitivnog AI Žu Songčun. Žu je navodno napustio svoju profesorsku poziciju na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu 2020. da bi osnovao institut.

Entiteti sa veštačkom inteligencijom moraju da razumeju složena okruženja i poseduju širok spektar veština da bi postigli opštu veštačku inteligenciju, prema istraživačima. Stoga je tim takođe razvio Tong test, koji procenjuje veštine devojčice, kao što su vizija, jezik, kognicija, kretanje i učenje, zajedno sa vrednostima koje se kreću od fizioloških do društvenih potreba.

Šta je sledeće? Sa skoro 100 specijalizovanih zadataka i preko 50 opštih zadataka za testiranje opšte veštačke inteligencije, Tong Test ima za cilj da obezbedi da se veštačka inteligencija može neprimetno integrisati u ljudsko okruženje. Ovaj inovativni pristup označava novi pravac u testiranju veštačke inteligencije, naglašavajući praktične sposobnosti i vrednosti za razvoj veštačke inteligencije koja koristi društvu, piše Yahoo.

Očekuje se da će Tong Tong u budućnosti koegzistirati sa ljudima. Navodno su je posetioci izložbe gledali kako podešava okvir za slike, čisti nakon prolivenog mleka i obavlja druge poslove.

BONUS VIDEO:

Šta ne slati detetu u vrtić TikTok/heather_mummyandme

(Yumama/T.A.S.)