Učenici beogradske škole “Drinka Pavlović” od ove godine imaju jedinstvenu priliku da nastavu prate praktično u zelenoj bašti terase na krovu svoje zgrade, gde će usvajati znanja o ekologiji, zaštiti životne sredine, klimatskim promenama ali i o svim biljnim vrstama koje ne mogu da tako često i lako vide, upoznaju u centru grada.

Zeleni krov na terasi OŠ “Drinka Pavlović”, površine 152 m², prekriven je stazama i dostupan je učenicima, što će im omogućiti da se slobodno kreću i kroz ekološke radionice uče i podižu svest o važnosti održivog razvoja i očuvanja životne sredine. Inovaciju “Zeleni krov moje škole” realizovala je opština Stari grad u okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”, koji je sproveo Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Betonske zidove i zatvoren prostor učenici su zamenili zelenim vrtom, koji ima samostalan sistem zalivanja, a ova prijatna terasa će uticati i na smanjenje zagrevanja cele škole. Na krovu su se našle razne vrste biljaka - lavanda, hinaceja, stipe, paroskija, kao i mnoge nove vrste biljaka. Ovakva vrsta zelenila na krovu je važna za upoznavanje dece sa biljnim vrstama i oni uživaju u brizi, nez sadnica, sada već probaju i sami da nešto posade i orežu, neguju. Ovaj zeleni krov koji je urađen tokom leta je prvi takav krov. Namera opštinskih vlasti je da se i u ostalim školama naprave slični.

S obzirom na količinu padavina koja se u našem gradu rapidno povećava, što izaziva velike probleme u funkcionisanju infrastrukture grada, ovakvi projekti će uticati kao preventivna mera u zaštiti od poplava, boljem kvalitetu vazduha, ublažiće efekat visokih letnjih temperatura, a stvoriće se ceo novi mini ekosistem, jer postaje stanište različitim biljnim vrstama, insektima i pticama. Na taj način će se povoljno uticati na životnu sredinu i kvalitet života u Beogradu.

Sve ove promene iz prve ruke prate učenici škole, sa svojim nastavnicima biologije, hemije i veoma su zainteresovani za neposredno znanje koje ovako stiču.

Učenici i učenice IV i V razreda ove osnovne škole saznali su na interaktivnoj radionici koju su održali profesori Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu o ulozi zelenih krovova u rešavanju problem koji se javljaju u gradovima usled klimatskih promena. Ovakvim primerima povećanja flore u određenom gradskom regionu, gde je emisija štetnih gasova velika, smanjuje se njihovo loše delovanje.

Projekat “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D./Promo)