Misija časopisa National Geographic je da inspiriše sve svoje čitaoce da brinu o Zemlji kao o zajedničkom domu. A možda najvažnije, želimo da tu misiju prenesemo na one najmlađe! Želimo da ih polazak u školu inspiriše na radoznalost, sticanje novih znanja i istraživanje, tim povodom, sada već tradicionalno, organizujemo festival za decu, čije održavanje nam je omogućio tržni centar BIG FASHION!

U subotu i nedelju, 9. i 10. septembra, u atrijumu tržnog centra BIG FASHION (Višnjička 84), od 12 do 18 časova, okupiće se zaljubljenici u nauku i prirodu da zajedno obeležimo polazak u školu!

U misiji da podstaknemo decu da zavole nauku i svet oko sebe, pomogli su nam brojni saradnici i prijatelji!

Prijatelj radionica Generali Osiguranje za decu je pripremio dve aktivacije! Kreativna radionica za male genijalce tokom koje će handcraft animatorka zajedno sa decom praviti robote, vanzemaljce, rakete, avione, svemirske brodove… koristeći reciklirani i drugi repro materijal. Sve što naprave, deca mogu da ponesu kao poklon. A od Generali Osiguranja biće još poklona! Deca će dobiti slap narukvice, kape i space majice!

Generali Osiguranje će imati još jednu aktivaciju! Koliko litara pljuvačke ljudsko telo proizvede dnevno? Pogodili ste, u pitanju je KVIZ na tač televizoru za decu od 7 do 14 godina!

Sa svojom radionicom pridružio nam se i tim Mi Robotika koji će predstaviti robota sa kojima su pobedili na međunarodnom takmičenju Eurobot, ali i druge projekte na kojima rade. Takođe će predstaviti deci kako izgleda takmičenje i proces pripreme i izrade robota. Deca će imati priliku da interaktivno pristupe robotu. Radionica je namenjena deci svih uzrasta.

Na festivalu će nam se pridružiti i škola intelektualnih veština Brain o Brain sa svojim poznatim ABAKUSOM, internacionalnom računaljkom na kojoj se izvođenjem aritmetičkih operacija razvija fokus, koncentracija, brzina razmišljanja, percepcija i vizualizacija. Igraćemo Flash cards, Speed test i Neurobics vežbe, koje podstiču fokus, fotografsko pamćenje, memoriju i brzinu.

Brain o Brain će klincima prirediti i ARCHIE PLAY CONSTRUCTOR radionicu. U pitanju je set za otvorenu igru i gradnju kuća koja sadrži 50 elemenata. Elementi se uklapaju i međusobno učvršćuju preko žljebova, i dodatno povezuju štapićima. Igra je otvorena i slobodna, bez ciljanog i očekivanog rezultata, a prema savremenim pedagoškim istraživanjima, najviše podstiče decu na razmišljenje, snalaženje, planiranje i kreativno rešavanje problema.

Malac genijalac, internacionalni edukativni sistem namenjen zdravom razvoju dečijeg mozga, pripremio je za naše školarce, ali i svu ostalu radoznalu decu tri radionice.

KV-4x52.jpg
National Geographic 

NUMICON je popularan širom sveta, zahvaljujući konceptu u kome se proces učenja i razumevanja matematičkih pojmova odvija kroz dodir, slike i igru. U okviru Numicon radionice planirano je upoznavanje sa numicon oblicima i povezivanje numicon oblika sa prirodnim brojem, razlikovanje parnih i neparnih brojeva i slaganje numikon table uz posebne zahteve koje uključuje planiranje, vizuelizaciju i logičke procese.

MENATALNA ARITMETIKA namenjena intelektualnom razvoju dece. Programom se podstiče aktivacija obe moždane hemisfere i postiže bolji uspeh u školi. Benefiti programa su razvoj koncentracije i pažnje, brzo računanje, odlična memorija,fotografsko pamćenje…

MALAC SVEZNALAC, radionica kojom kroz crteže, mozgalice, pitalice, slike i grafičke prikaze podstičemo radoznalost, kreativnost i intelektualni razvoj. Ono što deca svakodnevno vide, čuju ili opažaju predstavlja osnov tema i oblasti koje obrađuje program Malac sveznalac – a to je sveznanje!

Svoje radionice na našem festivalu imaće i Centar za promociju nauke. Jedna od njih biće CRT-BOTOVI na kojoj ćemo praviti jednostavne i zabavne robote. Ove male mašine nisu baš sposobne da razmišljaju već da se samo šašavo kreću po papiru i ostavljaju trag. Taj trag ipak može biti neobično umetničko delo. A šta nam je potrebno da napravimo robota? Naučićemo šta su to strujna kola, čemu služe elektromotori i kako rade baterije.

Druga radionica Centra za promociju nauke Da li me to moje oči varaju? pokazaće deci koliko zapravo možemo verovati našim čulima. Tokom sat vremena, testiraćemo svoj mozak i svoje oči. Pitaćemo se kako znamo šta je svetlno, a šta tamno? Kako mozak zna šta je veliko, a šta malo i kako oči vide boju.

Najava programa festivala za decu za nedelju

KV-4x53-1-.jpg
National Geographic 

Šta će se to zakuvati u NAUČNOJ KUHINJICI? Naučna kuhinjica je pripremila uzbudljive eksperimente namenjene deci od 5 do 8 godina, koji će im pomoći da bolje razumeju gradivo koje uče u školi.

Mali genijalci moraju da neguju i kulturu čitanja, a mi ih podstičemo i na to u našem NatGeo kutku za knjigu gde će spisateljica Natalija Draganović, čitajući im odlomke iz njene knjige "Laura i njena čarobna olovka" u izdanju Lagune, decu voditi na uzbudljiva putovanja sa glavnom junakinjom. Otkrijte magični svet životinja uz Lauru, crtajte motive iz knjige, a najpopularniji crtež osvojiće i knjigu!

Na radionici EKSPERIMENTALCI U SVETU MINERALA ćemo zajedno da putujemo i u čarobni svet minerala. Deca će se upoznati se sa zbirkom od 40 raznovrsnih minerala i kristala kao i načinom pojavljivanja, razaznavanja i korišćenja minerala i kristala u svakodnevnom životu. Eksperimentalci će naučiti kako da oboje halit (kuhinjska so), a različite boje u transparentnom laboratorijskom posuđu napraviće jedinstvena umetnička dela. Kako se minerali i kristali najčešće koriste i za izradu nakita eksperimentalci će imati priliku da naprave lični komad nakita.

Ovu radionicu realizovaće Naučno-obrazovni centr za decu i mlade i sufinansirana je od strane Grada Beograda, Kancelarija za mlade.

I kako da sve prođe bez žurke? Zato nam jednu prirećuje Dečiji grad! I to ni manje ni više nego Minecraft žurku – lutriju gde svi pobeđuju! Škola programiranja KIBERone uvešće decu u Mincraft svet kroz kviz, animaciju i zabavu. Biće tu i fotografisanje sa Stivom iz Minecraft sveta!

Vidimo se u BIG FASHION tržnom centru u Višnjičkoj 84 u Beogradu u subotu i nedelju, 9. i 10. septembra od 12 do 18 časova, da zajedno STVARAMO NOVI SVET!

Izvor: Yumama