Bebama je dijagnostikovan sindrom međublizanačke transfuzije - stanje koje uzrokuje abnormalan protok krvi između dve bebe, što dovodi do neujednačenog razvoja pa je majci rečeno da je bolje da izazovu prekid trudnoće, piše britanski portal mirror.co.uk. Ona je prebačena u londonsku bolnicu Sen Džordž, kako bi bila pod nadzorom i kako bi se sprovela specijalna procedura za normalizaciju protoka krvi i hranljivih materija. Uprkos uspešnoj operaciji, njen vodenjak je pukao samo tri nedelje kasnije, u 23. nedelji.

Posle ove intervencije lekari u porodilištu Rojal Jubile u Belfastu, u Irskoj, nastojali su da odlože porođaj što je duže moguće kako bi im dali „šansu za opstanak“ i primili su Lauru na posmatranje 23. avgusta prošle godine. Pet nedelja kasnije, radiološka dijagnostika je pokazala da je manja devojčica bliznakinja postala anemična zbog smanjenog protoka krvi. Hirurzi su uradili carski rez po hitnom postupku kada se 3. oktobra 2022. godine rodila Meab Vir, teška samo 625 grama. Ubrzo nakon nje, rođena je i njena sestra, Kloda Vir, teška 1 kg i 133 grama. Uprkos ovako teškoj trudnoći devetomesečni blizanci sada napreduju. „Nijedan izbor nije bio dobar. One su se doslovno tukle na smrt u materici. Rečeno mi je da ne mogu ništa da uradim i da ću najverovatnije izgubiti obe, a da su šanse za njihovo preživljavanje nakon operacije 30 posto. Čak su mi predlagali da prekinem trudnoću, ali nisam mogala to da uradim, morala sam da im dam šansu. Nisam ni sanjala da ćemo se nakon svega što smo prošli svi vratiti kući živi", iskrena je majka.

Laura i njen partner, Džejms Vir, 34, zavarivač, bili su prilično „iznenađeni“ kada su u aprilu 2022. godine saznali da očekuju blizance. Sve je bilo dobro dok pregledom u Belfastu, u 19. nedelji, nije otkriveno da njihove bebe imaju ovaj sindrom. Laura je odmah zatim prebačena u London, gde je pretrage obavila specijalizovana bolnica, jedna od retkih u zemlji. Laura, koja je već mama trogodišnjeg Džejmsa, rekla je: „Bila sam prestravljena, sve se desilo tako brzo. Rekli su da je ozbiljno i da može biti opasno po život za obe", kaže Laura. „Pristala sam na operaciju u Londonu, iako je bila veoma rizična. Hirurzi su brzo izveli operaciju laserske ablacije - proceduru kojom se prekidaju krvni sudovi kako bi se hranljive materije ravnomernije rasporedile svakoj bebi. Ali operacija nije uspela u potpunosti i osam nedelja kasnije bebe su rođene carskim rezom", otkriva majka.

Laura i Džejms su samo nakratko videli svoju decu jer su obe bliznakinje prebačene u odeljenje za intenzivnu negu novorođenčadi. Mama je tada dobila tri litre transfuzije krvi, da bi joj tri dana nakon toga, dali da drži u naručju svoje bebe. „Bilo mi je strašno i nerealno da ih gledam intubirane. Bila sam paralisana, u šoku i neverici – nisam mogla da verujem da su to moje bebe", rekla je Laura.

BONUS VIDEO:

'Blizanci' a rođeni u razmaku od nedelju dana TikTok/thebigbassfamilyadventure

Izvor: Yumama