Svetski populacioni dan u Indiji je dočekan sa predlogom novih mera kontrole rasta stanovništva koji podsećaju na pravila koja postoje u Kini.

Mere su predložene da prvobitno budu uvedene u dve države – Utar Pradeš, najmnogoljudnijoj u Indiji sa više od 240 miliona stanovnika, i Asam na severoistoku Indije.

Očekuje se da će Indija preuzeti tituku najmnogoljudnije zemlje na svetu do 2027. godine. Unicef procenjuje da se svake godine 25 miliona dece rodi u Indiji, što čini 20 odsto rođenih beba na čitavom svetu.

Najveći porast beleži se upravo u državi Utar Pradeš, koja bi, da je nezavisna država, bila peta najnaseljenija zemlja na planeti.

Novom populacionom politikom se predlaže da se nagrađuju roditelji koji imaju do dvoje dece i kažnjavaju oni sa više.

Još drastičnije, Utar Pradeš namerava da na brojne načine podstakne i motiviše parove koji se odluče na dobrovoljnu sterilizaciju.

Podsticaji bi uključivali brojne dobrobiti, poput smanjivanja poreza, subvencije za kupovinu domova i povraćaj novca od računa za struju i drugih komunalija.

Istovremeno, oni sa više od dvoje dece ne bi mogli da dobiju subvencije i bilo bi im onemogućeno da se prijave za posao u javnoj upravi i ne bi mogli da se kandiduju za političke pozicije, piše Tajms of Indija.

Yumama/rts.rs