Tiktok influenserka Ebi podelila je mišljenja otkrivši šta svojim ćerkama daje za ručak.

Naime, ona sama sledi ketogenu dijetu, koja se bazira na smanjenom unosu ugljenih hidrata i povećanom unosu masti. Osim nje, ovaj strogi režim sledi i njena cela porodica, uključujući i ćerke stare pet i jedanaest godina. To je otkrila objavom snimka u kom je pokazala šta deci servira za ručak.

Pokazala je kutiju za užinu u kojoj se nalaze tortilje sa piletinom i čedar sirom, tvrdo kuvano jaje, jagode, borovnice i nekoliko kriški lubenice.

"Lubenica inače nije često uključena u naš keto način života, jer sadrži više ugljienih hidrata i šećera nego što bismo inače pojeli", pojasnila je Ebi.

@houseofketo

#keto#lowcarb#lunchbox#bento#kidsfood

♬ good 4 u - Olivia Rodrigo

"Ali ova poslastica je nešto u čemu će moja ćerka uživati. Cela naša porodica hrani se na ovakav način, uključujući petogodišnju ćerku, naše psiće i mog supruga", dodala je.

Dok su neki priznali da bi voleli da su im roditelji pakovali ovakav ručak za školu, većina je izrazila zabrinutost. Upitali su Ebi smatra li da je to prikladan obrok za dete u razvoju.

"Zašto je tvoja ćerka na keto dijeti? Zdravstveni uzrok ili podstičeš društvene standarde lepote kod jedanaestogodišnjakinje", napisala je jedna osoba.

"Je li sigurno da dete dovodiš u stanje ketoze", zanimalo je drugu, koja se aludirala na stanje u kojem telo ne koristi ugljiene hidrate, nego masnoće za proizvodnju energije.

"Zabrinjava me što su deca u uzrastu od pet i jedanaest godina na keto deti. Svaki lekar i nutricionista as kojim sam ikad razgovarao slaže se da je to ipak dijeta, a one nisu preporučljive za decu", ističe treća.

"Ja sam dijetetičar. Trebaju vam ugljieni hidrati. Molim vas, nemojte to raditi sebi, a kamoli deci", upozorava četvrta.

Ebi je naknadno uzvratila ljudima objavivši video u kom je pokušala da se opravda.

"Ako vaše dete nije na dijeti, što nije u redu s vama? Dijeta je uobičajena hrana i nije sinonim za gubitak kilograma niti za ograničenja. Jesu li vaša deca mogla da biraju hoće li postati zavisna od šećera?"

Stranica WebMD navodi da je "ketogena dijeta je kratkotrajna dijeta usmerena na mršavljenje, a ne na ostvarivanje zdravstvenih koristi". Uz to, ne preporučuje se deci i mladima, osobama koje imaju problema sa srcem i povišen holesterol ili visoki pritisak, kao ni trudnicama i dojiljama.