Bajkovitim jezikom, moglo bi se reći preko sedam gora i mora, ali njihovo iskustvo i nije baš bajkovito. Naime, dve devojčice i jedan dečak, kako po lepom vremenu, tako i po snegu, kiši, gradu, svakog dana prema školi putuju prvo preko šume, a onda na čamcu preko reke Lim.

Jedan dečak i dve devojčice članovi su ove neobične posade, a predvodi ih najstariji član, kapetan i mama Marina Derikonjić. Ona ručno vesla da bi ih bezbedno dovezla do magistrale, gde čekaju autobus ka školi.

Mama kaže da nije lako, ali izbora nemaju.

"Idemo uz božiju pomoć. Nije nam lako, ali moramo. Ustajemo oko pola šest, deca se spremaju za školu i zatim prvo nekih dvadesetak minuta idemo kroz šumu, a onda nas na obali Lima čeka čamac. Jako je teško, Lim je brza i duboka reka. Deca su još uvek mala i verovatno nisu ni svesni ogromne opasnosti, ali ja se svako jutro budim i ležem sa knedlom u grlu", rekla je Marina za RINU.

Najteže je, kažu, kada duva jak vetar, koji može da prevrne čamac, a svi su neplivači.

Ipak, obilaznim putem do škole bi im trebalo nekoliko sati hoda, pa ipak ostaju na reci. Sledeće godine ovoj ekipi priključuje se još jedan član, najmlađi Derikonjić koji kreće u prvi razred.

Pročitajte i...