Pre par godina, fidžet spineri vrteli su se po rukama dece, ali i odraslih. Sada je na redu nova igračka koju možete videti u rukama dece širom Srbije. Ipak, većini roditelja i dalje je nejasno kakva je to igračka i kako se uopšte njome igra.

Međutim, iako deluje besmisleno, ispostavilo se da ova igračka može da se upotrebi i u dosta edukativnih svrha.

Ipak, prođimo prvo pravila igre:

KAKO SE IGRA POPIT FIDŽET?

Za ovu igru potrebno je dva igrača koja pre početka igre odigraju papir-kamen-makaze. Pobednik dobija pravo da otvori igru popit fidžita. Prvi igrač pritiska koliko god želi balončića - ali samo u jednom redu ili jednoj koloni. Potom drugi igrač radi isto - pritiska koliko god želi balončića, čak i u redu koji je odabrao protivnik - ukoliko ima slobodnih balončića. Tako idu u krug sve dok ne ostane samo jedan balončić. Onaj koji je poslednji pritisne - gubi.

Dakle, iako na prvi pogled izgleda besmisleno, budući da većina ne zna pravila, pa uglavnom samo pritiskaju balončiće, ispostavilo se da je u pitanju dobra strateška igra.

Međutim, čak i ukoliko ne igrate po ovim pravilima, nastavnici kažu da igračka može da se iskoristi na još nekoliko pametnih načina.

Portal za nastavnike i učitelje teachstarter.com preporučuje neki od sledećih načina:

Recimo, za učenike nižih razreda, moguće je uključiti ovu igračku u čas sabiranja tako što će se učenicima zadati da saberu dva broja, a da rezultat pokažu tako što će stisnuti odgovarajući broj mehurića na popit fidžetu.

Ili, savetuje ovaj portal, može se koristiti za još niže razrede za prepoznavanje brojeva tako što će učenici baciti kocku i onda prema rezultatu koji dobiju stisnuti odgovarajući broj balončića.

U zabavištu, ili u nižim razredima, od popit fidžeta može da se napravi i igra memorije - treba naći par predmeta koji mogu da stanu u mehuriće - sitni kamenčići, dugmad ili nešto slično. Dete treba da pogleda šta je smešteno u balončićima, a onda zatvori oči. Drugo dete onda skloni jedan od predmeta, a prvo dete treba da pogodi šta nedostaje.

Pročitajte i...