Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Frekvencija maminog glasa je ista na svim jezicima: Neverovatno otkriće naučnika

Znate li da se mame širom sveta obraćaju svojim bebicama na potpuno isti način? Naučnici su se oduševili svojim otkrićem! Pogledajte!

  Izvor: Foto: Shutterstock 1246936069

Jedna studija o maternjem jeziku i načinu na koji ga bebe usvajaju otkrila je da majke imaju potpuno posebnu boju zvuka kada razgovaraju sa svojim bebama.

Rezultati studije su iznenadili i tim koji je radio na ovom projektu. Naime, oni su zaključili da zvuk ima posebnu frekvenciju, koja je jedinstvena svim mamama. Bez obzira na jezik kojim govore.

Povezane vesti

Povezane vesti

Profesor sa Univerziteta Prinston naveo je da se boja zvuka, što predstavlja njegovu jedinstvenu osobinu, koristi prilikom razlikovanja ljudi, životinja i instrumenata.

Istraživači su se fokusirali na frekvenciju zvuka koju roditelji koriste, kada se obraćaju svojoj bebi. 

Čak ni sami roditelji nisu bili svesni da je ona različita u odnosu na onu koju koriste u svakodnevnom govoru. Oni su snimili majke koje su čitale ili razgovarale sa svojim bebama i iste te majke dok su razgovarale sa odraslima. Nakon prikupljanja snimaka i njihove obrade, istraživači su zaključili da svaka majka poseduje jedinstveni otisak zvuka (kao otisak prsta), koji računar može da detektuje nakon samo jedne izgovorene reči. Takođe su zaključili da su ovi otisci zvučno veoma slični međusobno. Bez obzira na to kojim jezikom majka govori. 

U istraživanje je bilo uključeno devet majki, sa devet različitih govornih područja. Mandarinski, mađarski, francuski, nemački, poljski, ruski, španski, engleski i grčki čak ni ne pripadaju istoj grupi jezika.

Ali, ono što ih povezuje jeste vrlo mala frekvencijska razlika zvuka, kada se obraćaju svojim bebama. Iako mašina koristi algoritam za engleski jezik, bila je u stanju da primeti promene u frekvenciji i na bilo kojem drugom jeziku.

Ovo je dokaz da je boja zvuka kojom se majke obraćaju svojim bebama jedinstvena za sve jezike. U toj se frekvenciji najverovatnije krije koren učenja govora kod dece. Takođe su zaključili i da je majke koriste nesvesno. 

Tu se verovatno i krije odgovor na pitanje zašto je jezik na kom progovorimo naš maternji jezik.

Sledeći korak ovog istraživačkog tima je da otkrije kako boja zvuka pomaže razvijanju centra za govor.

Polazeći od pretpostavke da posebna boja zvuka pomaže bebama da se lakše povežu sa mamama, istraživači će u naredno istraživanje uključiti i očeve. Nadaju se da će doći do iznenađujućih otkrića, zato što je pitanje razvoja govora kod dece malog uzrasta do sada bio velika nepoznanica.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica