Mame širom sveta složiće se da ne postoje dve iste trudnoće. Od simptoma i promena raspoloženja do žudnje za određenom hranom i samog porođaja, sve se to razlikuje od jedne do druge trudnoće. S jedne strane, bićete uzbuđeni zbog dolaska vaše bebe, ali s druge strane, zbog hormonskih promena mogli biste da budete nervozni i to bi moglo da prouzrokuje drastične promene raspoloženja.

Štaviše, mnoge novopečene mame nakon porođaja iskuse "bejbi bluz", što uključuje promene raspoloženja, plač i nervozu, pa u nekim slučajevima to stanje postaje ozbiljnije i počinje da utiče na njihov život. U medicinskom smislu, ovo je poznato kao postporođajna depresija. Zanimljivo je kako prema jednom istraživanju čak i doba godine kada se vaše dete rodi može značajno da utiče na vaš rizik od postporođajne depresije.

U sklopu spomenutog istraživanja pregledana je medicinska evidencija preko 20.000 majki koje su rodile između juna 2015. i avgusta 2017. Rezultati istraživanja su otkrili da su žene koje su rodile tokom zime ili proleća ređe pate od postporođajne depresije u poređenju s onima koje su rodile tokom leta ili jeseni. Na sastanku Američkog društva anesteziologa, istraživači su predstavili zapažanje svoje studije i pojasnili da godišnje doba tokom kojeg je dete rođeno nije jedino što određuje rizik od postporođajne depresije. Težina majke, rasa, korištenje epiduralne anestezije i gestacijska dob deteta su činioci koji takođe mogu uticati.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je verovatnije da će majke koje rađaju tokom leta ili u jesen patiti od postporođajne depresije. Prvi je taj što novopečene majke često ostaju kod kuće kako bi se brinule o svom novorođenčetu, pa se osećaju izolovano od svojih društvenih krugova. Kako su druženja češća kad je vreme lepo, tako je taj osećaj izolovanosti još izraženiji.

Drugo, niska količina vitamina D, zbog nedostatka izloženosti sunčevoj svetlosti tokom hladnih meseci, može učiniti da se osećaju depresivno kad rađaju u leto ili u jesen.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)