Stručnjaci u Sjedinjenim Američkim Državama su istraživali zašto deca nužno ne čine roditelje srećnijim. Profesorica sociologije na Univerzitetu Teksas i demografkinja Dženifer Glas je istraživala odnos između roditeljstva i blagostanja.

Smatra da zadovoljstvo zbog toga što imamo decu nije isto što i biti srećan.

"To nije isto kao kada ste sretni i to nije isto kada finansijski dobro stojite, kada ste fizički ili emocionalno zdravi", rekla je.

Glas je ukazala da su istraživanja pokazala da roditelji dožive vrhunac sreće po rođenju deteta, ali da se taj osećaj gubi u godinama kasnije.

Uočeno je da se razlikuje nivo sreće kod onih koji su roditelji i kod onih koji nisu roditelji i da su oni koji nisu roditelji sve srećniji kako vreme odmiče.

To ne znači da roditelji ne žele da deca budu deo njihovih života u kasnijem vremenu, već da je odgoj dece vrlo težak.

"Videćete da sreća naglo opadne nakon što roditelji shvate koliko je napora potrebno za novog člana porodice", kazala je profesorka sociologije na Univerzitetu Main Amy Blackstone.

Napomenula je da, kada roditelji razmišljaju o svojim životima, onda su samo fokusirani na pozitivne trenutke koje imaju sa decom: "I hvala bogu na tome, jer nas mališani mogu ohrabriti kada nešto pođe po zlu". Deca povećavaju zadovoljstvo, ali ono dolazi sa velikom odgovornošću i svakodnevnim stresom. Zbog toga je roditeljsko iskustvo puno uspona i padova.

Studijom Univerziteta Prinston i Univerziteta Stoni Bruk je utvrđeno da su roditelji i oni koji nisu roditelji imali vrlo sličan nivo zadovoljstva, ali da roditelji imaju više svakodnevne radosti i stresa od onih koji nisu roditelji.

Pandemija koronavirusa dodatno otežala

Sociolog Glas je potcrtala da kod onih sa aktivnim roditeljstvom postoji veća tendencija ka depresiji i anksioznosti.

Naime, stres ne prestaje kada deca odrastu i osamostale se. Glas je ukazala da su briga i zabrinutost cena snažnih emocionalnih veza.

Pandemija koronavirusa je dodatno otežala svakodnevicu, pa su tako milioni žena sa decom morale napustiti posao da bi se mogle posvetiti porodici.

Nedavno istraživanje Američkog udruženja psihologa je pokazalo da je 75 posto roditelja dece mlađe od 18 godina imalo veću emocionalnu podršku tokom pandemije, a 48 posto roditelja je imalo veći stres.

Novac kao ključni faktor

Spomenutim istraživanjem iz 2019. je primećeno da je novac ključni faktor koji utiče na osećaj sreće kod roditelja. Osećaj sreće je bio veći kod roditelja koji nisu imali finansijskih problema.

Sociolog Glas je napomenula da socijalni status znatno utiče na to koliko će roditeljstvo biti lako odnosno teško.

Studijom iz 2017. godine je utvrđeno da su roditelji u Sjedinjenim Američkim Državama znatno manje srećni od roditelja u drugim razvijenim zemljama koje imaju bolje politike prema roditeljima, kao što su plaćeno roditeljsko odsustvo.

Oni koji nisu roditelji imaju više slobode, vremena i novca

Sa druge strane, sociolog Blekston je navela da odrasle osobe koje nemaju dece tj. koje su odustale od roditeljstva imaju više slobode, vremena i novca za ono što ih ispunjava u životu.

Tako da mogu trošiti novac za ono što ih čini srećnim, da doniraju novac ili da planiraju starost. Blekston je naglasila da mnogi roditelji nisu u toj poziciji.

Naravno, to ne znači da su roditelji nesrećni. Deca im daju smisao života i zadovoljstva, daju osećaj povezanosti.

Glas smatra da su roditeljima najvažniji upravo odnosi sa decom, piše CNBC.

Pročitajte i...