Mame se često slažu da im je dojenje bilo jedno od najljepših majčinskih iskustava. Ipak, nekima je upravo ono najteže i najizazovnije.

Štaviše, dojenje ponekad uzrokuje nelagodan teret i za majku i za bebu. Upravo je o tome na Instagramu progovorila jedna mama koja se nada da će njena iskrena objava pomoći i drugim ženama da ne osećaju krivicu zbog neuspešnog dojenja.

Korisnica Instagrama pod imenom Modern Montessori Mama je svoje priznanje započela rečima: "Mrzim dojenje."

"Ovo je možda najkontroverznija objava koju ćete danas pročitati. Ali zašto nam je toliko stalo do tuđih mišljenja o tome kako ćemo hraniti svoje bebe?" pitala je svoje pratioce.

Kako je objasnila, verovala je da će svoje prvorođeno dete da doji najmanje godinu dana, ali vrlo brzo je otkrila da to baš i neće tako funkcionisati.

"Bila sam na rubu postporođajne depresije", napisala je dodajući kako joj je upravo dojenje izazvalo teret i stres.

Nakon što je istražila sve moguće opcije, kupila brojne vitamine i dodatke koji obećavaju poboljšanje laktacije, jedne večeri je počela da razmišlja o tome da bi volela da povredi svoju bebu samo da bi se smirila i da ne bi tražila više da jede. Zato je pet nedelja nakon porođaja odustala od dojenja i počela je da koristi adaptirano mleko.

Odmah sam bila srećnija, počela sam zapravo da uživam ​​u svom novorođenčetu onako kako je trebalo od početka i zbog toga sam postala bolja mama", priznala je.

Kako kaže, tokom druge trudnoće je odlučila da će nakon što rodi ćerku da doji onoliko dugo koliko želi i neće osećati krivicu kada odluči da prestane.

"Dojila sam je u bolnici i kod kuće otprilike tri dana, a onda sam shvatila da ja to stvarno jako mrzim - i to je u redu! To je moja odluka. Ona je moje dete. I znam šta je najbolje za nju, ali i šta je najbolje za mene kao mamu", dodala je.

Istakla je kako ona zaslužuje da bude srećna mama koja se oseća kao da je "vrednija od majčinog mleka".

"Dakle, za sve mame koje se osećaju isto kao i ja, donesite odluku za koju smatrate da je najbolja za vašu porodicu i ne dopustite da vas iko maltretira ili da se osećate krivim za svoje odluke", zaključila je.

Njena objava je privukla brojne reakcije, a mnoge mame su je pohvalile zbog hrabrosti da prizna kako se majčinstvo ne svodi isključivo na dojenje.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)