Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se u celom svetu sve češće rađaju blizanci: Naučnici otkrivaju razloge

Jeste li primetili koliko parova dobija blizance u poslednje vreme? Ovo je slučaj u celom svetu, a objašnjenje za ovu neobičnu pojavu postoji.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1185025993

U svetu se rađa više blizanaca neko ikada ranije, potvrdili su istraživači. Svake godine se u svetu rodi 1,6 miliona blizanaca, a jedno u četrdeset dvoje dece je rođeno kao blizanac.

Usled odgođenog rađanja deteta i korišćenja medicinskih tehnika poput IVF-a, broj blizanaca se povećao za trećinu od osamdesetih godina prošlog veka. Međutim, to bi moglo da se promeni, jer fokus prelazi na jednu bebu po trudnoći, što je ujedno i manje rizično.

Povezane vesti

Povezane vesti

Vrhunac u broju rođenih blizanaca je dosegnut zbog velikog povećanja u svim regijama u proteklih 30 godina. U Aziji je zabeleženo povećanje od 32 posto, a u Severnoj Americi od 71 posto. 

Istraživači su informacije o blizancima prikupili iz 165 zemalja između 2010. i 2015. godine, te su ih uporedili s podacima iz perioda između 1980. i 1985. godine.

Broj blizanaca na hiljadu porođaja je sada posebno visok u Evropi i Severnoj Americi, a u svetu je povećan sa 9 u 1.000 porođaja na 12.

Broj blizanaca u Africi je uvek bio visok i to se nije promenilo mnogo u proteklih 30 godina, a razlog može biti rast populacije.

U Africi i Aziji se rađa oko 80 posto blizanaca kada je reč o blizancima rođenim u celom svetu.

Glavni razlozi za povećanje broja blizanaca u Evropi, Severnoj Americi i Okeaniji je povećanje upotrebe medicinski potpomognute reprodukcije od sedamdesetih godina prošlog veka. Svoju ulogu imaju i odluke žena da osnivaju porodice u starijem životnom dobu, povećana upotreba kontracepcije i niska plodnost.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica