Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanja otkrivaju: Previše vremena provedeno sa decom može naškoditi njihovom zdravlju

Mame, nemojte da vas grize savest i uvek imajte ovo istraživanje na umu.

Ukoliko provodimo previše vremena sa decom, a naše misli su fokusirane na nešto drugo to znači da smo odsutni i da u tom druženju ne uživa ni dete ni roditelj. Vreme koje provedete sa decom  u aktivnoj igri, razgovoru ili učenju, je mnogo kvalitetnije od pukog prisustva. Pojedina istaživanja su došla do sledećeg zaključka.

Istraživanje koje je objavljeno u magazinu Marriage and Family došlo je do zaključka da nije važno koliko vremena provodite sa decom, već kako ga provodite. Tačnije, previše vremena provedeno sa decom nije dobro i može škoditi, pokazalo je istraživanje.

Ako se pitate kako je to moguće, evo odgovora.

Istraživanje naglašava važnost vašeg raspoloženja po mališana. Tačnije, ukoliko ste nervozni, tužni ili umorni i uz to vreme provodite sa decom, to može biti loše po njih i nametnuti im neprijatnost koju vaša energija nameće.

Istraživanje je obuhvatailo uzrast dece od 3 do 11 godina, a uz to istraživači su istakli da vreme koje provedu roditelji i klinci ima uticaj i na školski uspeh mališana. Najvažnija stavka do koje su naučnici došli jeste da kvalitetno vreme koje roditelji prvedu sa decom zapravo i utiče na njihov uspeh, ocene i društvo koje biraju.

Mnoge majke osećaju krivicu zbog vremena koje ne provode sa decom, ali bi trebalo da znaju da svaki trenutak koje provedu sa mališanima treba da bude aktivan, kvalitetan i da su prisutne i mentalno, a ne samo fizički. Stoga, mame, ne treba da vas grize savest ukoliko dajte sve od sebe za druženje sa decom. To će sigurno pamtiti i biće im zabavno.

Istraživanje ojavljeno 2020. godine ističe da ukoliko oba roditelja rade posao u kojem uživaju, cela porodica će biti srećnija i ispunjenija. Dok, ukoliko oba roditelja rade posao koji ne vole i jer moraju, ukoliko brinu oko finasija to znači da u porodici vladaju napeti odnosi i nezadovoljstvo.

Poznato je to da se energia roditelja prenosi na decu, pa tako svako nezadovoljstvo partnerskim odnsom, poslom ili bilo kakva anksioznost se može preneti na decu.

Tako da, ukoliko mislite da ste loša majka jer ne provodite dovoljno vremena sa detetom, setite se ovog istraživanja i toga da nije važno samo fizička prisutnost majke sa detetom.

Jedino je važno kako to vreme provodite. Stoga, zabavite se, gledajte neki super film, učite, slušajte muziku, spremajte kolače, igrajte se, ma uživajte sa mališanima.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica