Zbog neobičnog fenomena, Jekaterina Katja Nježenceva je već po rođenju izgledala starije. Lice bebe prošarano borama bilo je rezultat izuzetno retke bolesti - progerije.

Stanje sa kojim je rođena rasturilo je njenu porodicu, otac je otišao, zbog čega je imala teško detinjstvo. Ipak, uspela je da ostvari svoj san uprkos teškoj dijagnozi.

Jekaterina je rođena u Karačajevu u Rusiji. Pričajući sudbinu svoje ćerke, njena majka Irina napominjala je da je njena trudnoća bila normalna i da ultrazvučni pregledi nisu otkrivali nikakve anomalije ploda. Stoga je bolest deteta za nju bio pravi šok.

U razgovorima za medije prisećala se da je detetova koža "neravnomerno visila" i da je izgledala smežurano. Ne gubeći vreme, roditelji su je odmah odveli na pregled stručnjaka i ubrzo saznali strašnu dijagnozu - progeriju ili ubrzano starenje.

Stručnjaci su objasnili da je problem bio genetske prirode i da je bolest toliko retka da u celom svetu postoji nekoliko desetina takvih slučajeva. Osim toga, majci su rečena i sumorna predviđanja, da devojčica neće dugo poživeti, ali na sreću, nisu se ostvarila.

Teško detinjstvo

Katjino odrastanje, na samom početku, obeležilo je odlazak oca, koji nije mogao da podnese dijagnozu i napustio je porodicu. Poslednji put su se videli kada je Katja imala četiri godine.

Surovost vršnjaka bila je njena svakodnevica. Druga deca je nisu videla kao nekoga ko bi sa njima mogao da se igra, već kao "staru baku", koju su zadirkivali, izbegavali i odbacivali, što je poljuljalo njeno samopouzdanje.

Međutim, Jekaterinina majka nije gubila nadu da će njena ćerka biti lepa. Došla je do saznanja da, iako je bolest neizlečiva, moguće je uz pomoć plastične hirurgije poboljšati izgled devojčice. Kako porodica nije imala novca za skupe zahvate, majka i ćerka su, kada je imala 10 godina, počele da se pojavljuju na televizijskim kanalima, gde su stručnjaci obećavali da će da pomognu Jekaterini, međutim to se nije ostvarilo.

Potom je Katja sa 16 ponovo gostovala u jednoj popularnoj emisiji i dobila obećanje voditelja da će joj se posvetiti najbolji ruski plastični hirurzi. Napokon, to se i desilo. Mesec dana kasnije, Jekaterina se ponovo pojavila u studiju, ali 'podmlađena', međutim, stručnjaci su isticali da će operacija morati da se izvodi svake godine, jer se njeno telo još uvek razvijalo.

Zahvaljujući požrtvovanosti majke, Katja je izrasla u samouverenu osobu, koja bez straha ostvaruje svoje snove.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)