Tema vezana za hranu i uslove u porodilištu su uvek bile aktuelne teme. Standardi za negu porodilja i novorođenčadi su jasno propisani, a ponekad ih se bolnice ne pridržavaju.
Dokaz tome jesu iskustva majki iz regiona.

Žene iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske su iznele svoje priče na Instagram stranici Kritički.

One su odlučile da pokažu šta im je bolničko osoblje serviralo za ručak, kako su izgledale njihove sobe i kupatila, a pojedine mame iz Hrvatske su podelile svoja traumatična iskustva.

"Popucala sam nenormalno, a doktorka mi je prilikom ušivanja rekla: 'Evo mašnica za supruga'. I dan danas zaobilazim tu doktorku jer mi je zašila i ono što se nije trebalo zašiti", priča mama iz Hrvatske.

Majka iz Rijeke požalila se na katastrofalne sobe.

"Krevet pokvaren, a ja dolazim s carskog reza. Ujutro sam našla nečije nokte na podu ispod kreveta. Zadnji dan nisam imala struje. Podrška ili pomoć od sestara 0 bodova. U sobu su ulazile bez kucanja, glasno, svaki put bi probudile i mene i dete… Da ne pričam o komentarima pojedinih sestara."

Žene iz Crne Gore poslale su fotografije bolničkih obroka koji su im servirani. Na njima su najčešće maslac, viršle, komadić sira i parče hleba.

Porodilje u Bosni i Hercegovini takođe su se požalile na obroke, ali i tuš kabinu čije je dno crno.

U seriji fotografija možete videti uslove u porodilištima u zemljama regiona.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli kritički (@kriticki)

Doručak u porodilištima širom naše zemlje sastoji se, prema objavljenim fotografijama, od kriške hleba i šunke, kuvanog jajeta, malo svežeg sira i mleka.

"Hrana i uslovi u porodilištima se ne menjaju. Dok je svet drastično smanjio procenat epiziotomije, kod nas se i dalje radi kao rutinska procedura. Bolnice su u lošem stanju, toaleti su nečisti, a zidovi oguljeni, vladaju nehigijenski uslovi. Nasilje pri porođaju je uobičajeno, a normalno iskustvo izuzetak. Mi mislimo da "tako treba" jer "tako je uvek bilo". Razmažene smo - jer tražimo pristojne, skromne normalne uslove. Od država nema govora o stanju u kojem se nalaze bolnice i porodilišta. Govori se o ,'natalitetu' i o tome da 'porodica nije potpuna bez dece'. I uz sve ovo, ne zaboravite da ima mnogo žena koje neće poslati sliku hrane ili ne žele da priznaju bilo kome, pa ni sebi, kakvo su iskustvo imale. Nekad jer je previše teško o tome pričati ili razmišljati. A nekad jer misle da tako treba i da je to moralo tako da se dogodi. A ne mora, ne treba. I ne sme", opis je objave koja se masovno deli na Instagramu.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)