Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto više NIKAD ne želim da budem trudna? Mamino iskreno priznanje o životnoj odluci

"Osećala sam se potišteno, usamljeno i bespomoćno - i nikada više ne želim tako da se osećam." Da li podržavate ovu odluku?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Lili Barton je u mlađim danima čvrsto verovala kako mame domaćice imaju najbolji "posao" na svetu.

"Uvek sam u mislima imala sliku kako će izgledati moja savršena porodica - suprug i ja odgajamo troje dece - dva sina i ćerku. Zamišljala bih život koji bismo imali, kuću u kojoj bismo živeli, vannastavne aktivnosti u kojim bi učestvovala moja deca i mesta na koja bismo putovali", priznaje Lili.

Kako kaže, današnjeg supruga je upoznala dok su oboje bili vrlo mladi, a udala se kada je imala 21 godinu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

"Bili smo uzbuđeni što smo osnovali porodicu, ali smo mislili da ćemo pričekati do moje 24. godine da dobijemo svoju prvu bebu. Planovi su se promenili i saznala sam da sam trudna tačno tri meseca nakon što smo se venčali", priseća se.

Već u šestoj nedelji trudnoće je iskusila intenzivne jutarnje mučnine.

"Mučnine i povraćanja su vrlo brzo izmakli kontroli. Povraćala sam više od dvadeset puta dnevno, većinu dana. Nisam mogla da zadržim hranu ili vodu. Počela sam da osećam i fizičke nuspojave od toliko povraćanja: gubila sam kilograme, oči i glava su me neprestano boleli, usne su mi bile ispucale, usta su bila suva od dehidratacije, a ja sam se osećala iscrpljeno i imala vrtoglavice. Vreme sam provodila na kauču i ustajala sam samo da bih se odvukla u kupatilo", ispričala je Lili.

Ubrzo je otkrila da to nisu uobičajene mučnine nego trudnička hiperemeza. Iako su joj lekari propisali određene lekove koji bi ublažili simptome, mučnina je i dalje bila prisutna.

"Nakon što sam rodila ćerku, počeli smo da razgovaramo o budućnosti naše porodice. Nisam želela ponovno da budem trudna, ali nisam mogla podneti ni pomisao da nemam više biološke dece. Hiperemeza je bila toliko stresna za celu porodicu, da je moj suprug oklevao iz straha što moram da prođem kroz još jednu trudnoću", kaže Lili.

Uprkos zabrinutosti, znali su da žele barem još jedno dete. Zato su, kada je njihova ćerka napunila dve godine odlučili da pokušaju sa drugom bebom. Lili je odmah počela da koristiti terapiju nadajući se kako simptomi neće biti loši kao prvog puta. Ipak, nakon nekoliko meseci je ostala trudna, a mučnine su se opet pojavile tačno u šestoj nedelji trudnoće.

"Odmah sam dobila lekove, ali ovaj put nije delovao sam od sebe, pa sam morala uzimati i drugi. Ova trudnoća je bila vrlo slična mojoj prvoj, jer sam opet zbog mučnina većinu vremena provodila na kauču. Sve je bilo još gore jer sam imala i malo dete o kom sam morala  da se brinem", priseća se.

Kada im se rodio sin, oboje su zaključili kako više ne žele da prolaze kroz takve trudnoće. Lili ističe da su trudnoće ostavile trajne posledice na njeno zdravlje, a osim fizički, bilo joj je i psihički teško.

"Ne želim više biti toliko bolesna"

"Osećala sam se potišteno, usamljeno i bespomoćno - i nikada više ne želim tako da se osećam", ističe jedan od glavnih razloga zbog kojih je odlučila da neće imati više dece. Dodaje i kako ne želi više nikada da priušti takav stres svom suprugu i deci. Njen suprug je morao da raditi po ceo dan, a kada dođe kući, brinuo bi se o njoj i ćerki i obavljao većinu kućanih poslova. Bio je iscrpljen, a pritom nije mogao mnogo ni da joj pomogne.

"Moja teška trudnoća povredila je i moju ćerku"

"Nisam mogla da je vodim napolje, pa smo većinu vremena bile zatvorene u kući. Stvarno sam se borila da budem najbolja mama koja sam mogla biti za vreme trudnoće. Nije bilo lako pomiriti se sa tim", kaže.

Kako ističe, još uvek moraju da se podsećaju zašto je bolje da imaju dvoje, a ne više dece. Tako pokušavaju da olakšaju svoju odluku, a razmatraju i mogućnost da nekada u budućnosti usvoje ili udome dete.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica