Nove generacije uvek sa sobom nose inovacije i trendove kojim pokazuju koliko su kul i u trendu. Nažalost, nisu baš svi trendovi bezbedni i bezopasni.

Većina roditelja smatra da je baš njihov tinejdžer dovoljno disciplinovan i informisan, pa bi odoleo trenodvima koji mogu biti opasni po njega.

Zašto tinejdžere privlače takvi trendovi i izazovi?

Teško je sprečiti tinejdžere da se bave opasnim aktivnostima.

Uprkos naporima da tinejdžerima pružimo informacije o rizičnom ponašanju, mnogi adolescenti nastavljaju sa takvim ponašanjem..

Situaciju dodatno pogoršavaju društvene mreže na kojim je deci sve dostupno i mediji koji situaciju čine gorom nego što jeste.

"Jedna stvar koja me brine je otvorenost i anonimnost društvenih mreža. Čak se i odraslima dešava da ulaze u opasne situacije ne znajući ko se nalazi sa druge strane mreže", rekla je mama devojčice Robin Rejnolds i dodala:"Deca su veoma lakoverna i veruju svemu što im se kaže."

Mnogi tinejdžeri veruju da su to bezopasni trendovi bez značajnih posledica. Najbolji savet za roditelje bi bio da obavezno prate aktivnosti svojih tinejdžera i da upoznaju njihove prijatelje. Kontrola je vaš najbolji saveznik u sprečavanju rizičnih situacija kod dece.

Mi smo za vas izdvojili tinejdžerske trendove i izazove koji su trenutno aktualni - od jednostavnih do zaista opasnih - koje morate znati.

1. Ušmrkavanje kondoma

Jedan vrlo strašan i opasan trend je, nažalost, popularan među mladima. Zadatak je uzeti prezervativ i ušmrkati ga kroz nos, a potom izvući kroz usta. Rizici? Može dobiti infekciju sinusa ili oštetiti sinusna tkiva. U najgorem slučaju, dete se može ugušiti zaglavljenim kondomom.

2. Cimet izazov

To se može činiti bezazlenim izazovom - gutanje kašičice cimeta. Međutim, ovaj izazov povezan je sa ozbiljnim posledicama. S obzirom na to da je svima poznato da cimet suši usta i grlo, osoba može početi da kašlje, pa čak i da povraća. Ovakvi izazazovi mogu uzrokovati brojnim infekcijama i upalom pluća.

3. Izazov ljute papričice

Tinejdžeri testiraju svoje mogućnosti i izdržljivost, tako što koriste najljuće paprike koju mogu pronaći. Od takvih paprika moguća je pojava čireva i rupa u probavnom traktu.

4. Izazov soli i leda

Među tinejdžerima poznat je i ovaj izazov koji često dovodi do trajnog oštećenja kože. Naime, igra se odvija tako što izazivaju jedni druge da utisnu na kožu mešavinu soli i leda, a zatim mere vreme kako bi proverili koliko dugo mogu izdržati peckanje. Najveći problem jeste što ovaj izazov može izazvati stanja kože koja zahtevaju pomoć lekara. Ovo je otprilike jednako loše kao ideja da ležite goli u snegu preko noći, ističu stručnjaci.

5. Punjač i kovanica

U ovom izazovu tinejdžeri uzimaju telefonski punjač i priključuju ga u utičnjicu, ali ne do kraja. Zatim ubacuju kovanicu novca u prostor između zida i punjača, uzrokujući kratak spoj sa iskrama. Ovom izazovu prete dva problema:

- mogu umrieti od strujnog udara,

- mogu izazvati požar.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!